April: Parasietenmaand

De lente is begonnen: dit is een heerlijke periode voor u en uw huisdier, maar het betekent ook dat parasieten weer actief worden. Niet alleen vlooien, maar ook teken en wormen zijn vervelende parasieten waar uw huisdier last van kan hebben. En bij konijnen kunnen vliegen hele vervelende, soms zelfs dodelijke gevolgen hebben. Daarnaast zijn sommige parasieten overdraagbaar op de mens, waardoor ze gevaren kunnen opleveren voor uw gezin. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat uw huisdier parasietvrij is en blijft. Deze maand geven wij extra aandacht aan het preventief behandelen van uw huisdier tegen parasieten en hebben wij een leuke actie voor u!

Het tekenseizoen is begonnen, bent u erop voorbereid?

Wist u dat teken al actief worden als de buitentemperatuur 7 graden is? De eerste teken zijn dan ook alweer gesignaleerd. Daarnaast hebben wij een zachte winter achter de rug wat ervoor zorgt dat het aantal teken erg hoog is.

Teken kunnen uw hond of kat bespringen op het moment dat uw dier langs de teek loopt. De teek klampt zich vervolgens vast aan de huid en voedt zich met bloed. Naast het bloedzuigen (wat bij een ernstige besmetting zelfs kan leiden tot bloedarmoede) kunnen bacteriën, virussen en parasieten worden overgedragen. Zowel naar dieren als naar mensen. Bekende ziektes die de teek kan overdragen zijn Ehrlichiose, Babesiose en de ziekte van Lyme. Het is dus belangrijk om uw huisdier goed tegen tekenbeten te beschermen.

U kunt teken voorkomen door uw huisdier preventief te behandelen met een anti-tekenmiddel. Deze zijn verkrijgbaar in een tablet, pipet of een halsband. Controleer daarnaast regelmatig uw dier op teken zodat u deze tijdig kunt verwijderen.

Mijn dier heeft een teek, wat nu?

Is uw hond of kat tóch door een teek gebeten? Dan moet u de teek zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek bij uw dier laat zitten, kan hij of zij er ziek van worden. Dat gebeurt al na 16 tot 24 uur, dus er is haast geboden.

Bekijk onderstaande video voor uitleg hoe u zelf een teek kunt verwijderen.

Vlooien herkennen en voorkomen

In de lente worden ook de vlooien weer actiever. Vlooien zijn veelvoorkomende parasieten en kunnen erg vervelende beestjes zijn. Ze verschansen zich in de vacht en zorgen voor jeuk en irritatie. In ernstige gevallen kan uw dier er zelfs bloedarmoede van krijgen of een allergische reactie. Ook kunnen de vlooien ziekteverwekkers bij zich dragen. Wanneer de vlooien van dieren op mensen komen, kunnen ze last krijgen van jeuk en huidlaesies.

Een dier wordt eigenlijk nooit besmet door andere dieren of mensen. Dieren krijgen vlooien doordat ze op een plek komen waar een verpopte larve ligt, klaar om een dier te bespringen. Dit kan binnenshuis en buitenshuis gebeuren. Wij adviseren u daarom om uw huisdier het hele jaar door te behandelen tegen vlooien. Dit kan door middel van een vlooienpipet (druppels), een tablet of een vlooienband.

Mijn huisdier heeft wormen, kan ik dat nu ook krijgen?

Wormen kunnen zowel bij mensen als dieren vervelende infecties veroorzaken. De spoelworm is de meest voorkomende worm bij huisdieren. Besmetting met wormen kan onder andere plaats vinden door contact met ontlasting van een besmet dier, via een tussengastheer (vlo, rauw vlees of het eten van wild dier) en via de moedermelk. Ook mensen kunnen besmet worden door deze worm. Het is daarom belangrijk om wormen tijdig te herkennen en om uw dier regelmatig te ontwormen. Een preventieve wormenkuur doet wonderen. Omdat de worm overgedragen kan worden via de vlo, adviseren wij om uw dier tegelijk te ontwormen en ontvlooien, zodat u de cyclus doorbreekt.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over parasieten bij uw huisdier, lees dan verder op onderstaande pagina’s of neem contact met ons op.

Ontvang in de maand april 10% korting op de ontvlooiingsmiddelen van Nexgard en Bravecto en op de ontwormingstabletten van Milpro