Is mijn huisdier allergisch?

Dat kan zeker het geval zijn. Als u merkt dat uw hond of kat in bepaalde seizoenen (lente, zomer en vroege herfst) steeds terugkerende klachten heeft, is het goed mogelijk dat hij of zij lijdt aan een allergie met een seizoensgebonden component – ook wel atopie genoemd.

Wat is een allergie?

Een allergie is een aandoening waarbij erfelijke factoren een rol kunnen spelen en die zich uit in overgevoeligheid voor veelvoorkomende stoffen die voor de meeste dieren onschadelijk zijn. Ondanks het feit dat allergieën zich op elk moment kunnen ontwikkelen, zullen de meeste dieren hun eerste symptomen vertonen tussen het 1e en 3e levensjaar.

Welke verschillende soorten allergieën bestaan er bij huisdieren?

Er zijn vijf belangrijke soorten allergieën:

  • Atopie of atopische dermatitis: Overgevoeligheid voor pollen, mijten, schimmels en huidschilfers
  • Voedselallergie: Overgevoeligheid voor eiwitbestanddelen van het dieet, bijv. kip
  • Insecten- en vlooienallergie: Overgevoeligheid voor speeksel van insecten en vlooien
  • Contactallergie: Overgevoeligheid voor materialen zoals kunststof, linoleum en verf
  • Geneesmiddellenallergie: Overgevoeligheid voor antibiotica, antiparasitaire middelen en andere geneesmiddelen

allergie_kat

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN EEN ALLERGIE BIJ MIJN HUISDIER?

De meest voorkomende klacht bij atopie is jeuk, wat vaak voor vervelende huidproblemen kan zorgen. Door de jeuk gaat uw huisdier zichzelf krabben, bijten of veelvuldig wassen. Plaatsen waar jeuk veel voorkomt zijn op de buik, poten, staartbasis, kop – met name rond de ogen, bek en oren. Door dit gedrag is er een kans op (tijdelijk) haarverlies of zelfs oorinfecties. Minder vaak voorkomende symptomen van allergie zijn waterige ogen, niezen en hoesten.

HOE WEET IK OF MIJN HUISDIER ALLERGISCH IS?

Jeuk kan verschillende oorzaken hebben. De diagnose atopie stellen we wanneer alle andere huidaandoeningen met  met soortgelijke symptomen zijn uitgesloten. Bloedonderzoek wijst uit voor welke stoffen uw hond of kat allergisch is. Zodra de oorzaak van de allergie is gevonden bepalen we de beste behandeling voor uw huisdier, die past bij de ernst van de klachten.

HOE BEHANDEL JE ALLERGIE BIJ DE HOND OF KAT?

De beste behandeling van atopie is het vermijden van de allergenen die zorgen voor de allergische reacties. Dit is bij allergie voor pollen of huisstofmijt vaak niet mogelijk, omdat deze overal aanwezig zijn. Wanneer het niet lukt om de allergenen te vermijden is medicatie ook een mogelijkheid. Deze medicatie helpt op korte termijn op de allergische reactie onder controle te houden. De medicijnen zorgen voor een vermindering van de jeuk, maar behandelen echter niet de oorzaak van de allergie. Ook hebben veel van deze medicijnen bijwerkingen en kunnen andere gezondheidsproblemen ‘maskeren’ waardoor deze moeilijker zijn vast te stellen en te behandelen (bijvoorbeeld oorinfecties). De oorzaak van atopie aanpakken kan via een allergeen specifieke immuotherapie.

Immunotherapie is een medische behandeling waarbij zeer kleine hoeveelheden van allergenen onderhuids worden geïnjecteerd. Het doel van deze behandeling is om het immuunsysteem minder gevoelig of zelfs ongevoelig te laten worden voor de allergenen.  Zo nemen de allergische reacties af of kunnen deze zelfs volledig verdwijnen. Immunotherapie is veilig en effectief en kan langdurig gebruikt worden.

ALLERGISCHE REACTIES VAN UW HUISDIER VERMINDEREN

Er zijn een aantal acties die u als baasje kunt ondernemen om de klachten van uw huisdier bij atopie te verminderen.

  • Hygiëne in huis: Allergische reacties van uw huisdier kunnen verminderen door het goed schoonhouden van uw huis (bijvoorbeeld stofzuigen, het uitkloppen van uw kleed en het wassen van uw gordijnen)
  • Het wassen van uw huisdier met hypo-allergene anti-jeuk shampoos
  • Consequente vlooienbestrijding: Voor elke hond en kat geldt dat een goede vlooienbestrijding belangrijk is, maar als uw huisdier een allergie heeft dan is het extra belangrijk om jeuk door vlooien te voorkomen.
  • Goede voeding: Omdat allergie flinke huidproblemen kan veroorzaken is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond of kat hoge kwaliteit voeding krijgt. Zorg dat het voer specifieke voedingstoffen bevat die een gezonde huid bevorderen. Wij kunnen u hierover adviseren.

Mocht u het idee hebben dat uw huisdier symptomen heeft die voldoen aan bovenstaande beschrijving, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!