CHIRURGIE BIJ DIERENKLINIEK SPAARNE

De dierenartsen van Dierenkliniek Spaarne hebben veel ervaring op chirurgisch vlak. Hierdoor kunnen wij de meeste operaties zelf op de kliniek uitvoeren. Dit doen wij in onze zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van moderne apparatuur. Voor specialistische operaties werken wij nauw samen met onder andere het Medisch Centrum voor Dieren, Hugo Verwijskliniek en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

VOORZORG

Voorzorg is een erg belangrijk onderdeel van een operatie. Voordat wij beginnen met opereren wordt de patiënt helemaal nagekeken. Zo luisteren wij o.a. naar het hart en de longen en voelen wij het lichaam goed door. Sommige problemen zijn echter niet altijd waarneembaar aan de buitenkant. Denk hierbij aan sluimerende lever- of nierproblemen. Aangezien wij altijd de meest passende en veilig mogelijke narcose willen gebruiken, is het belangrijk om dit soort problemen mee te nemen in de keuze. Met name bij oudere dieren voeren wij daarom meestal eerst een klein bloedonderzoek uit waarmee we de belangrijkste organen die de narcose moeten verwerken nakijken.

VOORBEREIDING

Als uw dier geopereerd gaat worden, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo is het erg belangrijk dat uw dier nuchter is voor de operatie. Dit betekent dat hij/zij 12 uur voorafgaand aan de operatie geen eten meer mag hebben. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose. Als zij gegeten hebben kan er tijdens het braken voedsel in de keel blijven steken, wat kans geeft op verstikking of een verslikpneumonie. Uw dier mag wel water drinken. Voor cavia’s en konijnen gelden andere regels, bij deze dieren is het juist heel belangrijk dat ze blijven eten.

Voordat u uw hond naar de kliniek brengt, adviseren wij hem of haar goed uit te laten. Tijdens de narcose kunnen zij hun urine en ontlasting laten lopen en dit zorgt voor vervuiling.

BEWAKING TIJDENS DE OPERATIE

Uw dier wordt tijdens de operatie nauwlettend in de gaten gehouden. Hiervoor gebruiken wij gasnarcose, beademingsapparatuur en bewakingsapparatuur waarmee we standaard het hartritme, het CO2 gehalte en het zuurstofgehalte van het bloed meten. Uw dier wordt daarnaast tijdens de operatie ondersteund met infuustherapie. Zo zorgen wij ervoor dat de operatie zo veilig mogelijk verloopt.

RECOVERY & NAZORG

Als de operatie geslaagd is zorgen wij ervoor dat uw dier op een warme en comfortabele plek wordt gelegd in de Recovery ruimte. Deze ruimte ligt aan de operatieruimte vast zodat wij uw dier continu in de gaten kunnen houden tijdens het wakker worden. De behandelende dierenarts belt u ondertussen om u te laten weten hoe de behandeling en de narcose verlopen zijn..

Uw dier mag naar huis toe als hij of zij voldoende wakker is. U wordt hierover gebeld door een van onze medewerkers om een tijd af te spreken wanneer u hem/haar mag komen ophalen. Bij het ophalen bespreken wij alle nazorg met u, onder andere over wanneer uw dier weer mag eten en drinken, waar u na de operatie op moet letten en hoe u eventuele medicatie moet toedienen. Deze informatie krijgt u ook mee in een brief.

Graag zien wij uw dier na 7-10 dagen terug op de kliniek voor controle. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Uiteraard mag u in de tussentijd altijd contact met ons opnemen als u vragen heeft.