TANDHEELKUNDIG DIERENARTSEN

Bij Dierenkliniek Spaarne kunt u terecht met uw dier voor een gebitscontrole of gebitsbehandeling. Wij voeren dentale röntgenfoto’s, gebitssaneringen, chirurgische extracties, restauraties en wortelkanaalbehandelingen uit. Dit alles gebeurt uiteraard volgens de nieuwste inzichten en technieken.

BEWAKING

Tijdens de behandeling  houden wij uw dier nauwlettend in de gaten. Iedere narcose passen wij aan op de leeftijd, conditie en eventuele medische geschiedenis en/of aandoeningen van uw dier. Daarnaast maken we gebruik van beademingsapparatuur, gasnarcose en bewakingsapparatuur waarmee we standaard het hartritme, het zuurstofgehalte van het bloed en het CO2 gehalte meten. Waar nodig ondersteunen wij uw dier met infuustherapie. Zo zorgen we ervoor dat de operatie zo veilig mogelijk verloopt.

DENTALE RÖNTGENFOTO’S

Een groot aantal aandoeningen in de bek van een dier zijn zo op het blote oog niet zichtbaar, maar wel op een röntgenfoto. Wij vinden daarom dentale röntgenfoto’s onmisbaar bij het uitvoeren van goede tandheelkunde.

Waarom wij dentale röntgenfoto’s zo belangrijk vinden

VOORZORG

Voordat wij beginnen met de gebitsbehandeling wordt de patiënt helemaal nagekeken. Zo luisteren wij o.a. naar het hart en de longen en voelen wij het lichaam goed door. Sommige problemen zijn echter niet altijd waarneembaar aan de buitenkant. Denk hierbij aan sluimerende lever- of nierproblemen. Aangezien wij altijd de meest passende en veilig mogelijke narcose willen gebruiken, is het belangrijk om dit soort problemen mee te nemen in de keuze. Met name bij oudere dieren voeren wij daarom meestal eerst een klein bloedonderzoek uit waarmee we de belangrijkste organen die de narcose moeten verwerken nakijken.

VOORBEREIDING

Voor een gebitsbehandeling moet uw dier onder narcose. Hierdoor zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo is het erg belangrijk dat uw dier nuchter is voor de behandeling. Dit betekent dat hij/zij 12 uur voorafgaand aan de behandeling geen eten meer mag hebben. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose. Als zij gegeten hebben kan er tijdens het braken voedsel in de keel blijven steken, wat kans geeft op verstikking of een verslikpneumonie. Uw dier mag wel water drinken. Voor cavia’s en konijnen gelden andere regels, bij deze dieren is het juist heel belangrijk dat ze blijven eten.

NAZORG

Wij bellen u zodra de behandeling klaar is. Uw dier mag pas naar huis als hij of zij goed wakker is. In sommige gevallen krijgt uw dier na de behandeling medicatie mee zoals een pijnstilling/onstekkingsremmer of, indien nodig, antibiotica. Ook krijgt u van ons speciaal licht verteerbaar voer mee, zodat het maag-darmstelsel weer rustig op gang kan komen na de narcose. Indien er tanden zijn getrokken, vindt er een controle plaats om te kijken of alles goed geheeld is. Deze zit bij de behandeling inbegrepen.

Ook na de gebitsbehandeling blijven wij u helpen om het gebit van uw dier gezond te houden. Onze tandheelkundig paraveterinairen kunnen u helpen met de preventieve mondzorg. Zo kunnen zij u tips geven over de juiste verzorging, gebitscontroles uitvoeren om vroegtijdig aandoeningen in de mond te herkennen en u leren tandenpoetsen bij uw dier.

KOSTEN GEBITSBEHANDELING

Lees alles over de kosten van een gebitsbehandeling.