Vanaf wanneer kan uw hond gecastreerd worden?

Uw reu kan gecastreerd worden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Tijdens de castratie verwijderen wij de testikels, dus de geslachtshormoon producerende organen. Doordat deze verwijderd worden kan het hormoon testosteron niet meer aangemaakt worden.

Is castratie van de hond noodzakelijk?

Vroeger was het castreren van een reu vaak iets wat standaard gebeurde. Dit is tegenwoordig niet altijd meer het geval. Bij de meeste reuen is het namelijk helemaal niet nodig. De hond blijft zonder castratie op latere leeftijd slanker en beter bespierd. In enkele gevallen kan het zinvol zijn om uw reu wel te laten castreren.

Redenen voor castratie

Er zijn diverse redenen om uw hond te castreren:

  • Interesse in loopse teven en “wegloperig” van huis
  • Het vertonen van dominant gedrag
  • Prostaatproblemen
  • Het doen van veel kleine plasjes om zo territorium af te bakenen
  • Voorhuidontsteking
  • Voorkomen of behandelen van tumoren die onder invloed van testosteron gevormd worden

In sommige gevallen zorgt castratie ervoor dat gedragsgebonden verschijnselen minder worden of zelfs kunnen verdwijnen, maar het is niet altijd een oplossing voor gedragsproblemen.

Nadelen castratie

  • Het metabolisme van de hond verandert na de castratie. Hierdoor kan hij snelle aankomen
  • Bepaalde gedragsproblemen, zoals agressiviteit of angst, kunnen door een castratie verergeren
  • Na en castratie moet u rekening houden met een herstel van zo’n 7 a 10 dagen. De hond moet deze dagen rusting aan doen, mag niet zwemmen en moet aan de lijn worden uitgelaten.

Hoe gaat een castratie in zijn werk?

Dierenkliniek Spaarne heeft een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van moderne apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak. Wilt u weten hoe een operatie in zijn werk gaat, en wat de voorzorg en nazorg inhoudt? Kijk dan op onze chirurgiepagina.

Kosten castratie hond

Als u meer wilt weten over de kosten van een castratie, kunt u een kijkje nemen bij onze tarieven. U kunt ook telefonisch of per mail een prijsindicatie bij ons opvragen.

Chemische castratie

Zoals eerder gezegd is het niet altijd zeker of een castratie het gewilde effect heeft op gedragsgebonden verschijnselen. Om dit te weten te komen is het ook mogelijk om uw hond bij ons chemisch te laten castreren. Bij een chemische castratie brengen wij een implantaat, genaamd Suprelorin, in onder de huid. Suprelorin is een veilig middel om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Na het inbrengen van het implantaat, dat via een holle naald onder de huid wordt gebracht, wordt de productie van het hormoon testosteron voor ongeveer 6-12 maanden stil gelegd (afhankelijk van de dosering).

Voordeel chemische castratie

Het voordeel van de chemische castratie is dat het omkeerbaar is. Het effect verdwijnt vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Het is een veilige en goede optie om te ervaren hoe de hond lichamelijk reageert op het niet meer produceren van de testosteron.

Nadeel chemische castratie

Houdt er wel rekening mee dat na het inbrengen van het implantaat het tot 6 weken kan duren voordat de reu onvruchtbaar is. Daarnaast treedt er eerst een periode op, gemiddeld 4 tot 6 weken, dat de hoeveelheid testosteron toeneemt en het gedrag dus kan verergeren.

Mocht u nadenken over castratie, loop dan gerust langs voor advies of neem contact met ons op. Ook bij vragen over gedrag kunnen onze paraveterinairen u zeker verder helpen.