Bij een castratie van een reu worden onder narcose beide testikels operatief verwijderd. Een castratie van de hond kan worden gedaan om diverse redenen. Naast dat de hond niet meer vruchtbaar is, heeft het ook effect op bepaalde medische problemen en/of gedragsproblemen. De castratie van een reu heeft zowel voor- als nadelen.

Vanaf wanneer kan uw hond gecastreerd worden?

Uw reu kan gecastreerd worden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Tijdens de castratie verwijderen wij de testikels, dus de geslachtshormoon producerende organen. Doordat deze verwijderd worden kan het hormoon testosteron niet meer aangemaakt worden.

Is castratie van de hond noodzakelijk?

Vroeger was het castreren van een reu vaak iets wat standaard gebeurde. Dit is tegenwoordig niet altijd meer het geval. Bij de meeste reuen is het namelijk helemaal niet nodig. De hond blijft zonder castratie op latere leeftijd slanker en beter bespierd. In enkele gevallen kan het zinvol zijn om uw reu wel te laten castreren.

Redenen voor castratie

Er zijn twee redenen om uw hond te laten castreren, namelijk gedragsredenen en medische redenen.

Gedragsredenen

 • Interesse in loopse teven en “wegloperig” van huis
 • Overmatig “rij” gedrag vertonen
 • Het vertonen van dominant of agressief gedrag
 • Het doen van veel kleine plasjes om zo territorium af te bakenen

In sommige gevallen zorgt castratie ervoor dat gedragsgebonden verschijnselen minder worden of zelfs kunnen verdwijnen, maar het is niet altijd een oplossing voor gedragsproblemen. Om van te voren te bepalen of een castratie het gewenste effect geeft, kunt u eerst een chemische castratie proberen. Lees hier verder meer over.

Medische redenen

 • Voorhuidontsteking
 • Voorkomen of behandelen van tumoren die onder invloed van testosteron gevormd worden
 • Prostaatproblemen

Nadelen castratie

Aan een castratie zitten ook nadelen verbonden:

 • Het metabolisme van de hond verandert na de castratie en de spiermassa neemt af. Hierdoor kan hij sneller aankomen.
 • Bepaalde gedragsproblemen, zoals agressiviteit of angst, kunnen door een castratie verergeren.
 • In sommige gevallen kan een castratie helpen bij het voorkomen of behandelen van tumoren die onder invloed van testosteron gevormd worden, maar de kans op prostaattumoren neemt na een castratie juist toe.
 • De vacht van een hond kan wat doffer worden en meer gaan krullen. Dit geldt met name voor honden met een halflange vacht.

Hoe gaat een castratie in zijn werk?

Dierenkliniek Spaarne heeft een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van moderne apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak. Wilt u weten hoe een operatie in zijn werk gaat, kijk dan op onze chirurgiepagina.

Voorbereiding op castratie

Het is belangrijk dat uw hond nuchter is voor de operatie. Dit betekent dat hij 12 uur voor de ingreep niet meer mag eten. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose en als ze gegeten hebben kan er voedsel in de keel blijven steken. Uw hond mag wel water drinken.

Laat uw hond uit voordat u hem naar de kliniek brengt. Tijdens de narcose kunnen ze hun ontlasting en urine laten lopen en dit gaat in de vacht zitten. Dit zorgt voor een minder goede hygiëne tijdens de operatie. Ook is het voor uw hond prettiger wakker worden.

De procedure

Voordat uw hond onder narcose gaat, onderzoeken we hem helemaal en controleren we of uw hond gezond is. Vervolgens plaatsen we een infuus in een bloedvat in de voorpoot. Via dit infuus dienen we narcosemiddelen toe waardoor uw hond snel en veilig in slaap valt. Dan plaatsen we een tube in de luchtpijp waardoor we zuurstof en gasnarcose kunnen toedienen en sluiten we hem aan op de bewakingsapparatuur. Gedurende de narcose wordt met behulp van deze bewakingsapparatuur onder andere de hartslag, ECG en ademhaling in de gaten gehouden. Ook geven we extra infuusvloeistoffen om de bloeddruk op peil te houden.

Bij een castratie worden operatief de gehele testikels of zaadballen verwijderd via één kleine huidsnede. Alle hechtingen worden vervolgens onderhuids geplaatst.

Herstel en nazorg bij een castratie castratie

Uw hond mag dezelfde dag als de operatie nog naar huis. De assistente belt u als we weten hoe laat u uw hond kan komen ophalen. U krijgt een nazorgbrief mee waarin precies staat wat u na de behandeling voor uw hond kunt doen. Houd er met het ophalen van uw hond rekening mee hoe u uw hond mee naar huis neemt. Uw hond heeft een narcose gehad en kan daardoor nog suf zijn en het sneller koud krijgen. Een stuk lopen is daardoor bijvoorbeeld af te raden.

Drinken
U mag uw hond na de operatie kleine beetjes water aanbieden. Geef nog niet te veel in een keer, als uw hond veel water achter elkaar drinkt kan het zijn dat hij hiervan gaat braken.

Eten
Een aantal uur na de operatie mag u uw dier wat voer aanbieden. Start met ongeveer ¼ van de normale hoeveelheid omdat uw dier nog wat misselijk kan zijn van de narcose. U krijgt van ons een blikje licht verteerbaar voer mee voor de eerste avond.

Medicatie
Uw hond krijgt voor de operatie pijnstillende injecties. Soms zien we dat honden (met name Retrievers) wat pieperig of onrustig zijn door één van de pijnstillers die ze gehad hebben. Dit gaat vanzelf weer over.

U krijgt van ons pijnstillers mee voor de eerste paar dagen na de operatie. Hier kunt u de dag na de operatie mee beginnen. Ook als u het idee heeft dat uw hond geen pijn (meer) heeft, is het belangrijk om deze te geven omdat ze ook ontstekingsremmend werken. Het is niet nodig om antibiotica te geven.

De wond
De hechtingen zitten behalve in de huid ook in de diepere weefsellagen. Als uw hond kort na de operatie springt of een wilde beweging maakt, kunnen deze hechtingen uitscheuren. Het is dus belangrijk dat u uw hond zo rustig mogelijk houdt. Hij mag niet aan de wond zitten of likken. Als hij dit toch doet moet hij een kraag om of een medical petshirt aan. Honden moet u aan de lijn uitlaten tot de wondcontrole heeft plaatsgevonden en mogen tot die tijd niet zwemmen.

Wondcontrole
Graag zien wij uw hond na 7-10 dagen terug op de kliniek voor controle. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Indien de wond er bij de controle goed uitziet, mag u hond weer als vanouds alles doen. Uiteraard mag u in de tussentijd altijd contact met ons opnemen als u vragen heeft.

Kosten castratie hond

Als u meer wilt weten over de kosten van een castratie, kunt u een kijkje nemen bij onze tarieven. U kunt ook telefonisch of per mail een prijsindicatie bij ons opvragen.

Chemische castratie, een alternatief voor castratie

Zoals eerder gezegd is het niet altijd zeker of een castratie het gewilde effect heeft op gedragsgebonden verschijnselen. Om dit te weten te komen is het ook mogelijk om uw hond bij ons chemisch te laten castreren. Bij een chemische castratie brengen wij een implantaat, genaamd Suprelorin, in onder de huid. Suprelorin is een veilig middel om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Na het inbrengen van het implantaat, dat via een holle naald onder de huid wordt gebracht, wordt de productie van het hormoon testosteron voor ongeveer 6-12 maanden stil gelegd (afhankelijk van de dosering).

Voordeel chemische castratie

Het voordeel van de chemische castratie is dat het omkeerbaar is. Het effect verdwijnt vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Het is een veilige en goede optie om te ervaren hoe de hond lichamelijk reageert op het niet meer produceren van de testosteron.

Nadeel chemische castratie

Houdt er wel rekening mee dat na het inbrengen van het implantaat het tot 6 weken kan duren voordat de reu onvruchtbaar is. Daarnaast treedt er eerst een periode op, gemiddeld 4 tot 6 weken, dat de hoeveelheid testosteron toeneemt en het gedrag dus kan verergeren.

Mocht u nadenken over castratie, loop dan gerust langs voor advies of neem contact met ons op. Ook bij vragen over gedrag kunnen onze paraveterinairen u zeker verder helpen.