Sterilisatie teef

Indien u geen pups van uw teefje wilt, adviseren wij haar te laten steriliseren. We spreken in het geval van teefjes over sterilisatie, maar eigenlijk klopt deze bewoording niet en voeren we een castratie uit. Bij een sterilisatie worden de eileiders alleen afgebonden. Bij een castratie verwijder je deze. Toch spreken wij hier ook over sterilisatie, om zo geen verwarring te creëren.

Het steriliseren van een teef heeft zowel voor- als nadelen.

Voordelen sterilisatie

  • Na de sterilisatie is de kans op het ontstaan van een baarmoederontsteking verwaarloosbaar
  • De kans op (kwaadaardige) mammatumoren neemt af. Mammatumoren zijn tumoren van de melkklieren. Hoe later in het leven van de teef je steriliseert, hoe minder afname van de kans op mammatumoren er is. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat we in ieder geval voor de leeftijd van 2,5 jaar moeten steriliseren om de kans op het ontstaan van kwaadaardige mammatumoren naar beneden te halen. Wanneer een teef op een latere leeftijd wordt gesteriliseerd neemt alleen de kans op het ontstaan van goedaardige mammatumoren af.
  • De kans op het ontwikkelen van suikerziekte is kleiner
  • De sterilisatie heeft positief effect op het gedrag van de hond rondom haar loopsheid. Het typische gedrag wat teefjes dan kunnen vertonen zult u minder of helemaal niet meer gaan zien. De sterilisatie heeft geen effect op de vriendelijkheid, speelsheid of persoonlijkheid van de hond.

Nadelen sterilisatie

  • Na de sterilisatie is er soms sprake van toename van het lichaamsgewicht en/of verandering in de vachtstructuur bij langharige honden.
  • We zien dat 5-20% van de teven die gesteriliseerd zijn incontinentieproblemen ontwikkelen en dan met name zware honden of honden van grote rassen. Deze problemen zijn met medicijnen goed te behandelen. Bij sommige rassen ligt het risico op incontinentie wat hoger (bijv. bij de Boxer en de Newfoundlander).
  • Natuurlijk is er altijd een operatierisico, deze is echter verwaarloosbaar klein.

Als eigenaar moet u voor uzelf beslissen of u uw hond wilt laten steriliseren of niet. Wij kunnen u hierin wel uitgebreid adviseren. Mocht u uw hond willen laten steriliseren dan raden wij aan dit drie maanden na de eerste loopsheid te doen.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk

Dierenkliniek Spaarne heeft een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van moderne apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak. Wilt u weten hoe een sterilisatie in zijn werk gaat, en wat de voorzorg en nazorg bij een sterilisatie inhoudt? Kijk dan op onze chirurgiepagina.

Laparoscopische sterilisatie

Bij ons op de kliniek is het mogelijk om de sterilisatie via de conservatieve manier te laten doen of via een laproscopie (kijkoperatie). Dit adviseren wij bij honden boven de 15 kg.

Kosten sterilisatie hond

Als u meer wilt weten over de kosten van een sterilisatie , kunt u een kijkje nemen bij onze tarieven. U kunt ook telefonisch of per mail een prijsindicatie bij ons opvragen.

Mocht u nadenken over het laten steriliseren van uw hond, loop dan gerust langs voor advies of neem contact met ons op. Ook bij vragen over gedrag kunnen onze paraveterinairen u verder helpen.