VEEL VOORKOMENDE
AANDOENINGEN BIJ DE HOND

Wij voorzien u graag van de nodige medische informatie zodat u aandoeningen bij uw hond tijdig weet te signaleren, voorkomen of genezen. Op deze pagina leest u meer over een aantal veel voorkomende aandoeningen. Natuurlijk staan onze dierenartsen en assistenten altijd voor u klaar mocht u aanvullende vragen hebben of twijfelen wat te doen.

Heeft u ook een kat? Er is ook een overzicht met aandoeningen bij de kat.

Hero Image

Veel voorkomende aandoeningen bij de hond

Wij vinden het belangrijk u zo volledig mogelijk te informeren over alle mogelijke aandoeningen die zich kunnen voordoen in het leven van uw hond. Mochten onderstaande ziektebeelden niet overeenkomen met de klachten van uw hond, neem dan contact met ons op. Ook kunt u kijken bij Advies en Informatie, waar wij belangrijke gebeurtenissen die uw hond door kan maken zo nauwkeurig mogelijk beschrijven. Zo bent u goed voorbereid op wat er (nog) gaat komen en hoe u hier het beste op kunt acteren.

Allergieën

Omgevingsallergie

Omgevingsallergie is een allergie op een omgevingsallergeen zoals grassen, pollen, mijten en (huid)schilfers. Dit kan seizoensgebonden zijn.

Meer info

Voedselallergie

Een bloedoor is een ophoping van bloed in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen van het oor, waardoor er een verdikking van het oor ontstaat.

Meer info

Dermatologie

Demodex (puppyschurft)

De demodex mijt is van nature in kleine aantallen aanwezig in de haarzakjes van de huid van de hond. Zijn dit er teveel, dan kunnen honden schurft krijgen.

Meer info

Interne geneeskunde

Baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking is een geregeld voorkomende aandoening bij teefjes. De oorzaak van deze ontsteking is hormonaal en treedt zodoende allen bij niet-gesteriliseerde honden op.

Meer info

Blaasontsteking

Plast uw hond opeens op gekke plekken binnenshuis of stinkt de urine heel erg? Dit kunnen symptomen zijn van blaasproblemen.

Bloedoor (othematoom)

Een bloedoor is een ophoping van bloed in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen van het oor, waardoor er een verdikking van het oor ontstaat.

Cherry-eye

Een cherry-eye is een verzakte klier van het derde ooglid. Bij een cherry-eye zwelt de klier teveel op, en kan erg groot worden.

Epilepsie

Epilepsie is een neurologische aandoening waarbij de hond aanvallen heeft. Er ontstaat een soort kortsluiting, die zich tijdelijk voordoet bij een overbelasting van (een deel van) de hersenen.

Navelbreuk

Een navelbreuk, ook wel hernia umbilicalis genoemd, is een gat in de buikwand op de plek waar de navelstreng van de pup zat.

Oormijt

Oormijten zijn kleine spinachtige beestjes die leven in de oren van honden en katten en kunnen zorgen voor irritatie en een infectie van het oor.

Oorontsteking

Bij een oorontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken; deze zal gaan zwellen, waardoor de gehoorgang steeds meer dicht gaat zitten.

Staar (cataract)

We spreken van staar als er sprake is van een witting of troebeling van de ooglens of het lenskapsel, waardoor het zicht vermindert.

Gebitsproblemen

Persisterende melktanden

Het kan voorkomen dat de melktanden, ondanks het doorkomen van de volwassen tanden, blijven zitten. Dit heten persisterende melktanden.

Tandplak en tandsteen

Veel honden hebben last van gebitsproblemen zonder dat je als baasje doorhebt. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen.

Parasieten

Giardia

Giardia is een veel voorkomende darmparasiet. Veel honden hebben deze parasiet in hun darmen zitten zonder dat het problemen geeft.

Teken

Een teek is een kleine, bloedzuigende parasiet die zich nestelt in de huid van mens en dier. Omdat honden veel buiten zijn, lopen ze relatief veel risico op tekenbeten.

Vlooien

Honden en vlooien: dat zijn geen goede vrienden. Een vlo zorgt voor jeuk en leidt in ernstige gevallen zelfs tot bloedarmoede.

Wormen

Een hond kan besmet worden met wormen door contact met ontlasting van een besmet dier, via een zogeheten tussengastheer en via de moedermelk.

Virus- of bacteriële infecties

Kennelhoest

Kennelhoest is een besmettelijke aandoening aan de luchtwegen, die kan worden veroorzaakt door verschillende soorten virussen en bacteriën.

Parvovirus

Het parvovirus is erg besmettelijk en levensbedreigend. Intensieve en snelle behandeling is noodzakelijk. Het verspreidt zich via de ontlasting en braaksel van honden.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is een ernstige bacteriële ziekte, die soms een dodelijke afloop heeft. Een juist vaccinatieschema van honden voorkomt deze vervelende ziekte.

Orthopedie

Artrose

Artrose is een vorm van slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Hierdoor schuren de botten over elkaar heen bij het bewegen, wat erg pijnlijk is.

Elleboogsyplasie

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor pijnlijke gewrichtsstoornissen aan de elleboog. Dit zorgt voor kreupelheid aan de voorpoten.

Heupdysplasie

Dysplasie betekent het verkeerd gevormd zijn van het heupgewricht, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dit geeft pijn en problemen bij het lopen.

Patella Luxatie

Patella luxatie is een aandoening van de knie die voorkomt bij zowel honden als katten. Bij patella luxatie is er sprake van een te ‘losse’ knieschijf.

Gescheurde kruisband

Een gescheurde kruisband bij de hond is een van de meest voorkomende oorzaken van knieproblemen. Door te opereren is er een grote kans op herstel.

Meer info