Artrose bij honden

Artrose is iets wat helaas regelmatig voorkomt bij honden. Vaak ontstaat het op oudere leeftijd, maar helaas zijn er ook jonge honden die last hebben van artrose. Hieronder leggen we uit wat artrose precies is, wat u kunt merken aan uw hond en wat er gedaan kan worden om uw hond hierbij te ondersteunen.

Wat is artrose bij honden?

Artrose is een vorm van slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Normaal zorgt het kraakbeen ervoor dat botten soepel over elkaar heen kunnen bewegen. Bij artrose is er minder tot geen kraakbeen meer in het gewricht, waardoor de botten over elkaar heen schuren met bewegen. Dit zorgt voor pijn en uiteindelijk tot de vorming van extra bot in het gewricht. Hierdoor wordt het gewicht steeds stijver en kan het minder goed bewegen.

artrose-hond

Oorzaken van artrose

Artrose kan ontstaan door allerlei verschillende oorzaken. Wanneer het bij oudere dieren ontstaat, is het eigenlijk het gevolg van jarenlange (normale) belasting van de gewrichten. Artrose bij jongere dieren kan ontstaan door overbelasting van gewrichten door overgewicht of overmatige activiteit, maar ook door trauma of door een verkeerde aanleg van het gewricht. Ook na een operatie van een gewricht zal artrose ontstaan.

Wat zijn symptomen van artrose?

Het meest kenmerkende symptoom van artrose is zogenaamde startkreupelheid. Wanneer uw hond net rustig heeft liggen slapen en de hond gaat vervolgens weer lopen, dan kan het zijn dat hij/zij eventjes stijf en traag beweegt of zelfs echt kreupel is. Zodra de hond eventjes heeft bewogen en de gewrichten wat opgewarmd zijn, zult u zien dat de
kreupelheid verminderd. Ook kan het opvallen dat honden niet graag meer ergens op of af springen en dat traplopen moeilijker gaat. De klachten die uw hond per dag heeft kunnen erg wisselend zijn. Zo kunnen de klachten in de winter wat erger zijn in verband met de koude temperatuur en zal de hond meer last hebben na een dag van veel beweging. Met enige dagen rust zal de kreupelheid weer verminderen.

Wat zijn de gevolgen van artrose?

Artrose is een pijnlijke aandoening en zorgt naast de pijnklachten dat uw hond minder goed kan bewegen. Artrose kan helaas niet meer genezen maar het proces kan wel afgeremd worden en de symptomen kunnen onderdrukt en/of geminimaliseerd worden. Dit betekent wel dat uw hond levenslangs hiervoor behandeld zal moeten worden. Wat de behandeling inhoudt leest u verder op deze pagina.

Hoe stellen wij de diagnose artrose?

Uw uitleg over het ontstaan van de kreupelheid en de specifieke klachten samen met een uitgebreid lichamelijk onderzoek geeft al een aanwijzing dat er sprake kan zijn van artrose. Vaak wordt er in eerste instantie rust geadviseerd, al dan niet in combinatie met pijnstillers/ontstekingsremmers. Aan de hand van röntgenfoto’s kan artrose echt gediagnosticeerd worden.

Artrose bij de hond behandelen

Jammer genoeg zal artrose nooit meer verdwijnen. Met de juiste maatregelen kunnen de klachten van artrose wel aanzienlijk verminderen. Hieronder worden de algemene adviezen besproken. Per individu moet gekeken worden welke aanpassingen belangrijk zijn.

1. Afvallen
Zelfs als uw hond niet veel te zwaar is, kan afvallen hele gunstige effecten hebben. In sommige gevallen zijn de klachten na alleen afvallen zelfs al helemaal verdwenen. Daarom wordt dit gezien als de belangrijkste therapie bij artrose klachten. Hoe zwaarder uw dier, hoe meer dit de gewrichten belast. De dierenarts en de assistentes kunnen u helpen met het bereiken van het optimale gewicht van uw dier. Heeft u hulp/advies nodig bij het afvallen van uw dier? Neem contact op met onze voedingsdeskundigen.

2. Beweging aanpassen
Wanneer een gewricht veel moet bewegen of meer extreme bewegingen moet maken, kan dit zorgen voor meer klachten. Toch is helemaal rust houden ook niet goed, dit kan zorgen voor meer stijfheid. Daarom moet er gestimuleerd worden dat honden bewegen, maar dan wel bewegingen maken die niet te belastend zijn voor de gewrichten. Rechtlijnige bewegingen zijn over het algemeen het beste voor honden met artrose klachten. Rechtlijnige bewegingen zijn bijvoorbeeld aan de riem rechtuit lopen of zelfs een beetje naast de fiets joggen. Met name het gooien van stokken en ballen is belastend voor de gewrichten wanneer deze al niet optimaal meer functioneren. Druk spelen met andere honden is natuurlijk ook wat minder verstandig, echter moeten honden ook gewoon hond kunnen zijn dus in beperkte mate kan dit worden toegestaan. Houd er wel rekening mee dat de hond na intensieve beweging de dag daarna wel wat strammer kan lopen.

3. Supplementen of speciale voeding
Van een aantal supplementen is bekend dat dit een positief effect heeft op de klachten en de verslechtering van artrose. Dit geldt voor onder andere glucosamine, chondroïtine en omega vetzuren. Deze kunnen gegeven worden als losse supplementen, maar er bestaan ook producten waarbij deze gecombineerd zijn. Flexadin is hier een voorbeeld van. U hoeft dit maar eens per dag te geven en uw dier heeft alle extra supplementen binnen om de gewrichten te ondersteunen. Ook bestaat er speciaal voer waar de supplementen in zitten, zodat u helemaal niets extra’s meer hoeft te geven. Wij gebruiken hiervoor meestal de J/D van Hills®.

4. Medicijnen voor artrose bij de hond
In sommige gevallen zal het nodig zijn om tijdelijk of permanent pijnstillers te geven met ontstekingsremmende werking. Wanneer uw dier ondanks bovenstaande maatregelen pijn blijft houden of wanneer de klachten acuut verslechteren, dan zal het nodig zijn om pijnstillers te gaan geven. Bij langdurig gebruik van pijnstillers zal geadviseerd worden om een pijnstiller te geven met zo min mogelijk bijwerkingen.

Meestal gebruiken we meloxicam voor artrose problemen. Dit kan permanent gegeven worden bij ernstige klachten, maar kan ook alleen gegeven worden wanneer de hond een dag veel heeft bewogen en meer last heeft dan gebruikelijk. Wanneer honden ondanks de pijnstillers nog steeds last hebben van hun artrose, hebben we gelukkig nog andere medicatie die ingezet kan worden.

5. Andere therapie
Fysiotherapie of aquatherapie wordt ook soms toegepast bij honden met artrose. Deze therapieën zijn met name gericht op het opbouwen van spieren, zonder de gewrichten extra te belasten. Voor sommige dieren is dit echt een uitkomst. Ook lasertherapie is in opkomst voor artrose klachten. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is nog niet waterdicht, maar uit ervaring leren we dat sommige honden hier een goed resultaat van hebben. Zo heeft het een ontstekingsremmende werking, verbeterd het de doorbloeding en verminderd het de hoeveelheid vocht in het gewricht zelf. Allemaal componenten die er voor kunnen zorgen dat honden minder last hebben van hun artrose. Bij Dierenkliniek Spaarne bieden wij laserbehandelingen aan.

6. Opereren bij artrose
In uiterste gevallen kan een operatie met een gewrichtsprothese uitkomst bieden. Dit wordt meestal uitgevoerd in de heup, maar is in lang niet alle gevallen mogelijk.

Kan artrose bij de hond voorkomen worden?

Er zijn een aantal zaken die kunnen helpen bij het voorkomen en/of uitstellen van artrose, namelijk:

  • Zorg dat uw hond goed op gewicht is. Overgewicht zorgt voor meer belasting van de gewrichten en dus een grotere kans op artrose.
  • Zorg bij honden die nog in de groei zijn, met name dus pups, dat ze de juiste mate van beweging krijgen. Overmatig bewegen bij jonge pups kan zorgen voor ontwikkelingsstoornissen op kwetsbare plekken, zoals de ellebogen en heupen. Ook bij volwassen honden is de mate en manier van bewegen belangrijk.
  • Zorg dat uw hond de juiste voeding krijgt. Pups, volwassen honden en senioren honden hebben behoefte aan andere voedingsstoffen, welke essentieel zijn voor de ontwikkeling en ondersteuning van de gewrichten.
  • Vermoed u artrose, neem dan direct contact op met een dierenarts. Door zo vroeg mogelijk met een behandeling te beginnen, is de kans op het remmen van het proces van artrose, en dus het uitstellen van klachten, zo groot mogelijk.

Hoe lang kan een hond leven met artrose?

Wij krijgen vaak de vraag hoe lang een hond nog kan leven met artrose. Hier is geen goed antwoord op te geven. Helaas is artrose niet te genezen maar gelukkig is er wel steeds meer mogelijk op het gebied van artrose. Er zijn diverse behandelingen en opties om de vorming van artrose zo veel mogelijk te vertragen en de pijnklachten zo veel mogelijk te verminderen. Op deze manier kan uw hond, ondanks de artrose, in veel gevallen een prettig en (grotendeels) pijnvrij leven lijden.

Wanneer hond met artrose laten inslapen?

Wanneer laat u uw hond inslapen? Deze keuze is ontzettend lastig. De kwaliteit van leven is hier vaak de bepalende factor in. In sommige gevallen is de artrose zodanig heftig, dat een behandeling geen effect meer heeft. De klachten die de artrose geeft kunnen er dan voor zorgen dat uw hond bijna constant pijnt ervaart en slecht mobiel is. In dit soort gevallen spreek je van een slechte kwaliteit van leven en is het een waarschijnlijke optie om uw hond in te laten slapen. Lees er hier meer over.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!