Wat is atopie bij de hond?

Atopie of atopische dermatitis is een allergie op een omgevingsallergeen zoals grassen, pollen, mijten en (huid)schilfers. 75% van de atopische honden heeft voor het eerst klachten tussen een leeftijd van 1-3 jaar, we zien het minder vaak op een leeftijd van <6 maanden en >8jaar, echter kan het op iedere leeftijd voorkomen.

De allergenen die het meest betrokken zijn bij atopie bij de hond zijn:

  • In 50-80% van de gevallen zijn dit mijten, deze kunnen het hele jaar door klachten geven
  • In 10-30% van de gevallen zijn het pollen, deze geven voornamelijk klachten in de warmere seizoenen
  • Allergie tegen huidschilfers van andere dieren, omgevingsschimmels en gisten deze zien we erg weinig

De exacte achtergrond van atopische dermatitis  is nog niet helemaal bekend. Wel weten we dat er bepaalde rassen zijn die vaker atopische klachten hebben, wat kan duiden op een genetische aanleg.

Wat zijn symptomen van omgevingsallergie?

Een hond of kat met een allergie heeft in de eerste plaats jeuk. Ten gevolge van het krabben kan kaalheid optreden, ook is de huid vaak rood, zien we korstjes en kunnen ze last hebben van terugkerende oorontstekingen. Bij sommige honden zien we oorontstekingen als enige verschijnsel van allergie. Vaak worden de jeukklachten verergerd door een bacteriële- of gistontsteking die erbij komt.

Diagnose atopie

De diagnose atopie kunnen we alleen stellen door alle andere oorzaken van jeuk uit te sluiten. Daarom beginnen we bij dieren met jeuk altijd met het behandelen tegen ecto-parasieten (o.a. vlooien) en het starten van een hypoallergeen dieet (10 weken). Pas als hierbij de jeukklachten blijven bestaan gaan we verder met het stellen van de diagnose atopie. Bij de hond kan dit betrouwbaar middels een bloedonderzoek, bij katten is dit helaas minder betrouwbaar.

Behandeling van atopie

Bij de behandeling van een atopie is in eerste instantie het doel om de allergie te onderdrukken. Dit kan op verschillende manieren:

Desensibilisatie

Desensibilisatie (nu alleen nog betrouwbaar bij de hond): Dit is de enige behandeling tegen atopie waarbij we de oorzaak aanpakken. Om deze behandeling te kunnen starten moeten we eerst middels bloedonderzoek achterhalen voor welke allergenen de hond allergisch is. Nadat we dit bepaald hebben, zal in het laboratorium een oplossing gemaakt worden met specifiek die allergenen waar de hond allergisch voor is. Met behulp van onderhuidse injecties van deze allergenen,  wordt een immuunrespons in het lichaam gestimuleerd. Het uiteindelijke doel is om op een gegeven moment het immuunsysteem niet meer te laten reageren op deze allergenen. Het ‘ foppen’ van het immuunsysteem is een langdurig proces en het kan dan ook 1- 1.5 jaar in beslag nemen voordat een immuuntherapie werkt.

Daarnaast zien we dat bij 70% van de honden waarbij dit wordt gedaan de klachten duidelijk afnemen en soms ook weg blijven, maar bij 30% dus ook niet. Omdat we bij deze therapie het lichaam blootstellen aan de stoffen waar hij allergisch op reageert zien we dat in het begin de klachten hierdoor kunnen toenemen. Soms is het dan nodig om een kortere tijd medicatie te geven tegen de jeuk. Desensibilisatie therapie werkt het beste bij jonge dieren.

Medicamenteus

Medicamenteus: dit is een goed alternatief voor de onderdrukking van atopische dermatitis echter moeten we ons hierbij wel realiseren dat we hiermee enkel de symptomen onderdrukken en niet de oorzaak.

  • Apoquel (alleen voor de hond beschikbaar): Dit middel remt het doorgeven van de jeukprikkel aan de zenuwen. Doordat deze reactie geblokkeerd wordt, ontstaat er uiteindelijk geen jeukprikkel meer. Het werkt zeer snel, binnen 4 uur zien we significante vermindering van de jeukklachten.
  • Atopica/Cyclavance: Dit moduleert bepaalde ontstekingscellen die een rol spelen bij de allergische reactie. Deze middelen hebben ongeveer 4-8 weken inwerktijd nodig, in heftige gevallen wordt het daarom in deze eerste twee weken gecombineerd met prednison/dexamethason. Atopica wordt in het begin dagelijks gegeven, als het goed effect heeft dan gaan we na 1-2 maanden proberen om langzaam de dosering te verlagen en soms om de dag te geven. Dit is afhankelijk van de laagste dosis die nog effectief is.
  • Cytopoint (alleen voor de hond beschikbaar): Dit middel wordt door de dierenarts via een injectie gegeven. De injectie werkt ongeveer een maand, maar dit kan variëren van vier tot acht weken. Daarna moet er een nieuwe injectie gegeven worden. Het remt net als apoquel het doorgeven van de jeukprikkel en werkt gemiddeld binnen een dag.
  • Corticosteroiden : Deze medicijnen werken goed bij allergieën, maar hebben helaas erg veel bijwerkingen, zoals suikerziekte of de ziekte van Cushing. Bij corticosteroiden is het erg belangrijk om daarom af te bouwen tot de laagst werkzame dosering. Helaas zijn corticosteroiden, voornamelijk bij katten soms de enige mogelijkheid om een allergie te onderdrukken.

Herstellen huidbarièrre

Atopische dermatitis is een multifactoriële aandoening. Daarom is naast het onderdrukken van de allergie of de jeuk het ook zeer belangrijk om de huidbarrière te herstellen. Dit kan onder andere met behulp van omega vetzuren in de vorm van voeding, voedingssupplementen of een spot-on. Ook kunnen er naast jeuk-onderdrukkende middelen ook nog andere allergie onderdrukkende middelen worden gegeven zoals anti-histaminica.

Prognose bij omgevingsallergie

Aangezien atopie een aangeboren ziekte is zal een hond met atopie gedurende zijn hele leven gevoelig blijven voor secundaire infecties en ectoparasieten. Het is dan ook heel belangrijk om hiertegen te behandelen,  ongeacht of het dier allergisch is voor vlooien of niet. Het is bij honden met allergie belangrijk om ALLE elementen die extra jeuk kunnen geven levenslang te elimineren/controleren.

Mocht u nog vragen hebben schroom dan niet om contact met ons op te nemen.