Demodex (puppyschurft) bij de hond

Demodex (demodicode) ontstaat doordat er een te groot aantal van de demodex mijten aanwezig is bij de hond. Dit kan diverse huidklachten veroorzaken. Omdat het meestal voorkomt bij jonge honden, wordt het vaak Puppyschurft genoemd. Het kan ook voorkomen dat oudere honden last hebben van demodex.

Hoe krijgt mijn hond demodex?

De demodex is een schurftmijt welke bij elke hond aanwezig is. Is dit in een normale hoeveelheid, dan heeft de hond hier geen last van. Het afweermechanisme van de hond zorgt ervoor dat het aantal mijten binnen de perken blijft. Als het afweermechanisme nog niet zo sterk is, kan er een explosieve groei van de demodex mijten ontstaan, wat wel voor klachten zorgt.

Puppy’s krijgen bij de geboorte de demodex mijt via de moeder al bij zich. Doordat jongere honden vaak een lager afweermechanisme hebben, komen problemen door demodex dus vaker bij pup’s voor. Bij oudere honden kan demodex ook voorkomen. Soms is de weerstand verminderd door bijvoorbeeld ziekte of door gebruik van bepaalde medicatie. Hierdoor kunnen demodex mijten zich dus ook bij oudere honden gaan vermenigvuldigen.

Bepaalde rassen zijn extra gevoelig voor demodicode, zoals de Mopshond, Engelse Bulldog, Sharpei, Dobermann en bepaalde Terriers.

Klachten en symptomen van demodex bij de hond

Democidose kan voor verschillende klachten zorgen, zoals:

 • Haaruitval
 • Rode huid
 • Huidschilfers
 • Verdikking van de huid
 • Jeuk

De problemen zie je meestal op de poten en de kop. In sommige gevallen is de huid zodanig aangetast door de demodex, dat bacteriën in de aangetaste huid kunnen nestelen. Als dit het geval is zie je vaak ook de volgende symptomen:

 • Puistjes
 • Wondjes en korsten
 • Vieze geur
 • Hevigere jeuk

Diagnose demodex

Om de diagnose Demodex vast te stellen maakt de dierenarts meerdere afkrabsels van de huid. Hierbij wordt er met een scherp lepeltje of mesje over de huid geschraapt waarbij de eerste laag van de huid wordt los gemaakt. Dit moet zodanig diep gedaan worden dat de huid enigszins begint de bloeden. De reden dat dit zo diep moet is omdat de demodex mijten in de haarfollikels leven. De afkrabsels worden vervolgens onder de microscoop bekeken om te onderzoeken of er demodexmijten, hun larven of hun eieren worden aangetroffen.

Indien er ook sprake is van een bijkomende bacteriële huidinfectie zal de dierenarts in sommige gevallen een afdrukpreparaat van de huid maken en/of een bacteriekweek inzetten om te onderzoeken welk soort bacterie zorgt voor de infectie.

Aangezien Demodex voorkomt bij honden met een verslechterd afweersysteem, zal er, met name bij oudere honden, ook gekeken worden naar het onderliggende probleem hiervan.

Demodex bij de hond behandelen?

Demodex kan op verschillende manier behandeld worden. In eerste instantie proberen we de hoeveelheid demodex mijten terug te dringen. Dit doen we door:

 • De hond te wassen met een speciale shampoo (Ectodex)
 • Spot-on producten aan te brengen (Stronghold, Advocate)
 • Het gebruik van Ivermectine (Bij rassen zoals Collies/Shelties en Bobtails dient voorzichtig omgegaan te worden met ivermectines, mits deze niet op het MDR-1 gen getest zijn)

Bij het vaststellen van de behandelingen worden er meerdere punten in acht genomen, zoals de ernst van de klachten, de leeftijd van de hond en het ras. Ook wordt er gekeken of er een onderliggende oorzaak is. Is er ook sprake van een bacteriële ontsteking, dan moet deze ook worden behandeld.

Het is belangrijk om tijdens de behandeling meerdere keren een controle te laten plaatsvinden. De behandeling moet namelijk vaak een aantal keer herhaald worden. Wordt er te vroeg met de behandeling gestopt, dan is er een grote kans dan de demodex weer terugkomt en opnieuw voor klachten zorgt.

Is demodex besmettelijk voor mensen of andere dieren?

De demodex mijt is gastheerspecifiek. Dit wil zeggen dat de mijt niet kan overleven bij bijvoorbeeld een mens, kat of knaagdier. Demodex is dus niet besmettelijk.

Heeft u nog vragen over demodex bij de hond, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

demodex