Heupdysplasie bij de hond

Heupdysplasie, ook wel bekend onder de afkorting HD, is een aandoening waarbij er sprake is van een afwijking aan het heupgewricht. ‘Dysplasie’ betekent ook letterlijk het verkeerd gevormd zijn. HD geeft pijn en problemen bij het lopen. We zien heupdysplasie met name bij de grote hondenrassen maar het kan ook voorkomen bij kleinere honden.

Wat is heupdysplasie?

Als een hond heupdysplasie heeft, past de heupkop niet goed in de heupkom of zit deze te los. Hierdoor kan de heupkop geheel of gedeeltelijk uit de kom schieten. Het eruit schieten doet pijn. Daarnaast veroorzaakt deze instabiliteit artrose, ofwel gewrichtsslijtage. Deze artrose doet ook pijn. Hieronder is een plaatje te zien van een heup met heupdysplasie.

Bij honden met aanleg voor heupdysplasie is het gewrichtkapsel te slap. Hierdoor raakt het heupgewricht vervormd en past de heupkop niet meer perfect in de heupkom. Het kraakbeen in de heup raakt beschadigd door de speling in het gewricht, waardoor er artrose gevormd wordt. Na verloop van tijd wordt het gewrichtskapsel dikker en stugger, waardoor het gewricht minder bewegelijk wordt. Dit is een pijnlijke aandoening.

Ontstaan heupdysplasie

De aanleg om te veel speling in het heupgewricht te hebben is erfelijk bepaald, maar andere factoren kunnen ook een rol spelen. Te veel en verkeerde beweging op jonge leeftijd, een te snelle groei, overgewicht en verkeerde voeding hebben negatieve effecten op de ontwikkeling van het heupgewricht.

Symptomen bij heupdysplasie

Symptomen van heupdysplasie bij de hond kunnen voorkomen bij hele jonge, of juist bij oudere honden. Bij jonge honden beginnen de klachten vaak rond 4-10 maanden leeftijd. De voornaamste klachten zijn:

  • minder vaak zin hebben om te spelen
  • moeite hebben met opstaan,
  • sneller liggen/zitten na inspanning dan normale pups en/of af en toe kreupel lopen
  • Soms hebben ze een enorme heupwiegende gang.

Bij oudere honden (>6 jaar leeftijd) zijn de meest voorkomende symptomen:

  • stijfheid bij het opstaan
  • niet ver willen wandelen
  • moeite hebben met springen/traplopen

Vaak zijn de problemen het ergst als de hond begint met bewegen en neemt het af naarmate de hond op gang is gekomen.

Diagnose

De diagnose HD wordt gesteld door lichamelijk onderzoek en/of röntgenfoto’s van de heupen. Het is belangrijk dat honden heel stil liggen om mooie röntgenfoto’s te maken, soms is hiervoor een licht roesje nodig. Wanneer uw hond bovengenoemde klachten heeft is het raadzaam om röntgenfoto’s van de heupen te maken, ongeacht de leeftijd van de hond. Mocht u uw hond op HD willen screenen, kunnen we beter wachten met het maken van röntgenfoto’s totdat de hond is uitgegroeid.

Behandeling

Er zijn een aantal behandelingen mogelijk bij heupdysplasie, namelijk:

  • een operatie
  • ondersteuning met voeding en voedingssupplementen
  • fysiotherapie en/of een medicinale behandeling.

Welke behandeling het beste is, ligt aan de ernst van de afwijkingen en de leeftijd en gezondheid van de hond.

Neem gerust contact op met onze medewerkers als u denkt aan heupdysplasie bij uw hond of als u vragen heeft over dit onderwerp.