Oormijt bij de hond

Wat zijn oormijten?

Oormijten zijn kleine spinachtige beestjes die leven in de oren van honden en katten en kunnen zorgen voor jeuk, irritatie en een infectie van de oren. Oormijten (otodectes cynotis) komen veel voor, met name bij jonge dieren.

Hoe weet je of je hond oormijt heeft?

Een veel voorkomend verschijnsel bij honden met oormijt is dat de hond veel aan de oren krabt en schudt met de kop. Oormijt geeft namelijk veel jeuk. Ook zien we bij een oormijt-infectie vaak een grote hoeveelheid donker oorsmeer. Er kan ook een pijnlijke oorontsteking ontstaan waarbij de oren vaak rood zien en pijnlijk zijn bij aanraking. Ook houdt de hond hierbij de kop soms scheef.

Is oormijt besmettelijk?

Oormijten zijn erg besmettelijk voor dieren onderling. Met name jonge dieren zijn er gevoelig voor. De oormijt wordt via direct contact overgedragen van het ene dier op het andere dier. Heeft u een huisdier met een oormijt-infectie en u heeft meerdere dieren in huis, dan is het verstandig om deze ook te behandelen.
Oormijt kan besmettelijk zijn voor mensen, maar dit komt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen voor. Bij mensen kan het jeuk geven op de armen en de romp.

Oormijt diagnose

Een oormijt is gelukkig snel te herkennen. Door in het oor van uw dier te kijken met een otoscoop kan de dierenarts ze vaak al zien. Daarnaast neemt de dierenarts met een wattenstaafje wat oorsmeer uit het oor en bekijkt dit vervolgens onder de microscoop om zo de diagnose oormijt te kunnen vaststellen.

Oormijt behandelen

Oormijt wordt behandeld door het toedienen van een pipet in de nek (Advocate/Stronghold). Deze pipetten werken tegen de oormijt, maar ook tegen vachtmijt, vlooien en sommige wormen. Hiernaast kan het soms nodig zijn de gehoorgang te reinigen om het overtollige oorsmeer te verwijderen. Als er sprake is van een bijkomende ontsteking wordt hier vaak een zalf voor ingezet.

Oormijt zelf behandelen?

Verdenkt u uw hond ervan dat hij of zij last heeft van oormijt, laat dit dan controleren bij de dierenarts. Wij raden af om zomaar zelf aan een behandeling te starten. Zo kunt u lezen dat azijn en olijfolie helpen in de behandeling tegen oormijt, maar deze middelen kunnen in sommige gevallen ook problemen veroorzaken of verergeren. Het toedienen van pipetten kunt u wel zelf doen bij uw dier, volg hiervoor wel goed de instructies op.

Heeft u vragen over dit onderwerp, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

oormijt