Oorontsteking bij de hond

Een oorontsteking is een veelvoorkomende aandoening bij de hond en zien we minder frequent bij de kat.

Wat is een oorontsteking?

Bij een oorontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken. Als de huid van de gehoorgang ontstoken raakt dan gaat hij zwellen en kan de gehoorgang steeds meer dicht gaan zitten. Hierdoor kan het oorsmeer wat in de diepte aanwezig is niet meer verplaatsen en hoopt zich op. Dit is een ideale omgeving voor bacteriën en gisten om te gaan groeien, waardoor de ontsteking nog erger wordt.

Wat zijn de symptomen voor oorontsteking bij de hond?

Als een hond last heeft van een oorontsteking zien we vaak de volgende symptomen:

 • Schudden met de kop
 • Krabben aan het oor
 • Een stinkend oor
 • Viezigheid uit het oor
 • Met de kop tegen de bank of over de vloer schuren

Een oorontsteking is een vervelende en vaak pijnlijke aandoening bij uw hond en het is dan ook zeer belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is en deze zo snel mogelijk te behandelen.

Wat kan een oorontsteking veroorzaken?

Oorontstekingen bij de hond kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Ras/anatomie: sommige honden maken meer oorsmeer aan dan andere, zoals bijvoorbeeld de Labrador, of omdat ze hangende oren hebben zoals de Cocker spaniël. Sommige honden hebben van zichzelf al een hele nauwe gehoorgang zoals de Sharpei en ook honden met veel haren in de gehoorgang zoals de Poedel hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een oorontsteking.
 • Zwemmen/nattigheid: honden die veel zwemmen of wanneer de eigenaar het oor teveel schoon maakt zijn gevoeliger voor een oorontsteking dan andere honden.
 • Een vreemd voorwerp in het oor, zoals bijvoorbeeld een grasaar. Dit zien we voornamelijk in de warmere seizoenen.
 • Een oormijt infectie. Dit zien we voornamelijk bij kittens en puppy’s.
 • In een enkel geval is er sprake van een tumor of poliep.
 • In veruit de meeste gevallen (43%) raakt de huid van de gehoorgang ontstoken door een achterliggende voedsel- of omgevingsallergie

Diagnose

Om vast te stellen of uw hond een oorontsteking heeft zullen wij de gehoorgang van uw hond bekijken met behulp van een otoscoop. Hierbij kunnen we diep in de gehoorgang kijken en kunnen wij beoordelen of er een vreemd voorwerp aanwezig is, of er sprake is van oormijt, hoe de huid van de gehoorgang eruit ziet en of het trommelvlies beschadigd is.

Naast het beoordelen van de gehoorgang met een otoscoop, nemen wij in de meeste gevallen ook een monster af. We bekijken dit monster onder de microscoop en kiezen op basis van wat wij zien de juiste oorzalf.

Wat is de behandeling bij een oorontsteking?

Afhankelijk van de achterliggende oorzaak kiezen wij de behandeling. Indien er sprake is van een vreemd voorwerp in het oor, moet deze uiteraard zo snel mogelijk verwijderd worden. Als de oorontsteking veroorzaakt wordt door oormijten, kunnen wij dit behandelen met een oorzalf of met een anti-mijten pipet in de nek. Wordt de oorontsteking veroorzaakt door een overgroei van bacteriën of gisten dan behandelen wij dit met een oorzalf.

De meeste oorontstekingen zullen na een juiste behandeling goed genezen. Er is echter een kans op terugkerende oorontsteking.

Terugkerende oorontstekingen

Een veelvoorkomende oorzaak van een terugkerende oorontsteking is het te kort of onvoldoende diep zalven van het oor. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de bacteriën of gisten die de oorontsteking veroorzaken, niet goed gevoelig zijn voor het antibioticum die aanwezig is in de zalf. Op basis van enkel het verdwijnen of afnemen van de verschijnselen is niet te zeggen of de oorontsteking volledig genezen is. Het is daarom zeer belangrijk om na een week bij ons op controle te komen, ook als de hond geen verschijnselen meer laat zien.Op het controle consult kunnen wij het oor nogmaals bekijken en beoordelen of het oor goed genezen is. In een enkel geval wordt de primaire oorzaak (een poliep of tumor) pas bij het controle consult zichtbaar, omdat deze in het begin onder de viezigheid verborgen lag.Als de oorontsteking onvoldoende verbeterd is na een ingestelde behandeling, kunnen wij op het controle consult ervoor kiezen een swab te nemen en deze op te sturen naar het laboratorium. In het laboratorium wordt dan gekeken welke bacterie of gist er in het oor aanwezig is en voor welk antibioticum deze gevoelig is.

Komt de oorontsteking ondanks een juiste behandeling met oorzalf toch regelmatig terug dan is het zeer waarschijnlijk dat de oorontsteking veroorzaakt wordt door een achterliggende voedsel- of omgevingsallergie. Het is dan zeer belangrijk om deze allergie te gaan behandelen, omdat anders de oorontsteking iedere keer terug zal komen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!