CASTRATIE KATER

U kunt bij ons terecht voor de castratie van uw kater. Dierenkliniek Spaarne heeft een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van moderne apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak .

Uw kater kan al vanaf een leeftijd van 5 maanden gecastreerd worden. Bij de castratie van een kater verwijderen we onder algehele narcose de testikels. Het castreren van een kater heeft veel voordelen.

VOORDELEN CASTRATIE

  • Ongecastreerde katers vechten aanzienlijk meer, met alle gevolgen van dien.
  • Ongecastreerde katers hebben de neiging om te gaan sproeien. Hierbij markeren ze plekjes zowel buiten als in huis met hun urine.
  • Urine van ongecastreerde katers ruikt sterker.

NADELEN CASTRATIE

Een nadeel van de castratie is dat het metabolisme van de kat verandert waardoor hun gewicht sneller kan toenemen. Dit is te voorkomen door het dieet van de kat aan te passen.

HOE GAAT EEN CASTRATIE IN ZIJN WERK

Voordat we beginnen met een operatie wordt de patiënt helemaal nagekeken. Tijdens de operatie houden wij uw dier nauwlettend in de gaten. Zo maken wij gebruik van beademingsapparatuur, gasnarcose en bewakingsapparatuur waarmee we standaard het hartritme, het zuurstofgehalte van het bloed en het CO2 gehalte meten. Waar nodig ondersteunen wij uw dier met infuustherapie. Zo zorgen we ervoor dat de operatie zo veilig mogelijk verloopt.

Mocht u met uw kat bij ons komen voor een castratie, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo moet uw kat nuchter op de afspraak komen. Dit betekent dat hij 12 uur voorafgaand aan de behandeling geen eten meer mag hebben. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose en als ze gegeten hebben kan er voedsel in de keel blijven steken. Water mag u wel geven.

Na de operatie wordt uw kat op een comfortabele en warme plek gelegd. De recovery ligt aan de operatieruimte zodat wij uw kat continu in de gaten kunnen houden tijdens het wakker worden. De dierenarts belt u ondertussen hoe de behandeling en de narcose verlopen is.

Als uw kat helemaal wakker is, mag hij naar huis en krijgt u een telefoontje van de paraveterinair om af te spreken wanneer u hem mag komen ophalen. U krijgt bij het ophalen een informatiebrief mee over de nazorg thuis.

KOSTEN CASTRATIE KAT

Als u meer wilt weten over de kosten van een castratie, kunt u een kijkje nemen bij onze tarieven. U kunt ook telefonisch of per mail een prijsindicatie bij ons opvragen.

Mocht u nadenken over castratie, loop dan gerust langs voor advies of neem contact met ons op. Ook bij vragen over gedrag kunnen onze paraveterinairen u zeker verder helpen.
Meer weten over de operaties bij Dierenkliniek Spaarne?