Eisen voordat uw kat mee op reis mag

Gaat uw kat gezellig met u mee op vakantie? Dan zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden! Voor alle landen gelden de volgende regels:

  • Dieren moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
  • Dieren moeten geïdentificeerd zijn met een chip (een tatoeage is niet meer geldig).
  • Dieren moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Dit dient minimaal 21 dagen voor vertrek en vervolgens binnen het vaccinatieschema te zijn gedaan. De rabiësvaccinatie mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 3 maanden.

Voor een aantal landen gelden ook nog aanvullende eisen zoals een gezondheidsverklaring of een behandeling tegen bepaalde wormen. Dit is onder andere het geval voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta.Er zijn een aantal landen buiten de EU waarvoor voorafgaand aan de reis een bloedtest op rabiësantilichamen gedaan moet worden. Houdt er rekening mee dat deze procedure een aantal weken in beslag kan nemen.

Meer informatie over de invoereisen van gezelschapsdieren per land kunt u vinden op www.licg.nl of bij onze assistentes.

Reizen na de Brexit

Wilt u naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk reizen, houd er dan rekening mee dat de regels na de Brexit veranderen. Wilt u goed voorbereid met uw kat naar het Verenigd Koninkrijk reizen na de Brexit, kijk dan hier voor de eisen:

Website NVWA: Reizen met uw kat na de Brexit

Website UK Government: Pet travel to Europe after Brexit

Stress van de reis

Reizen met de auto of het vliegtuig kan stressvol zijn voor uw kat. Om de reis zo aangenaam mogelijk te maken zijn er verschillende opties: bijvoorbeeld Zylkéne of Feliway. Deze middelen maken de reis minder stressvol en zijn veilig om te gebruiken. Wij raden het gebruik van verdovende middelen af, omdat deze ook veel effect hebben op andere lichaamsfuncties zoals het hart, de ademhaling en de bloeddruk. Dit kan gevaarlijk zijn als er onvoldoende toezicht op het dier is.
Overleg gerust met een van de de dierenartsen of assistentes welk middel het meest geschikt is voor uw huisdier.

Reisziekte

Ook katten kunnen last hebben van reisziekte. Tijdens de (auto)reis worden ze dan misselijk, gaan soms erg kwijlen en kunnen overgeven. Als u weet dat uw kat hier last van heeft, is het mogelijk om preventief een tablet Cerenia te geven.

Bescherming van uw dier tegen buitenlandse ziekten

Teken

Zowel in Nederland als in het buitenland komen teken voor. Tekenbeten kunnen abcessen of ontstekingen veroorzaken, maar daarnaast kunnen teken ook een aantal gevaarlijke ziekten (o.a. Ehrlichiose, Babesiose en Lyme) op uw dier overbrengen. Ook in Nederland kunnen teken een aantal ziektes overbrengen. Het is dus eigenlijk altijd belangrijk om uw dier goed te beschermen tegen teken. Dit kan door middel van een geschikt ‘spot-on’ product zoals Bravecto, tabletten of een tekenband (Seresto®).
Ook blijft het van belang om uw dier na elke wandeling te controleren op teken. Wanneer u een teek gevonden heeft, kunt u deze met een speciale tekentang verwijderen. Het kan soms enkele dagen duren voordat de ziekteverwekkers vanuit de teek in de bloedsomloop van uw hond terecht komen, dus hoe sneller u de teek kunt verwijderen, hoe beter.

Wormen

In het buitenland lopen dieren naast de in Nederland voorkomende spoel en lintwormen ook risico op besmetting met schadelijkere wormen zoals de hartworm en de longworm.
De hartworm wordt overgebracht via een bepaalde mug. Op dit moment komt deze mug alleen voor in Zuid- en Oost-Europa (vanaf Frankrijk). De larven van de hartworm worden door steekmuggen overgebracht op de hond. De volwassen hartwormen, die wel 12-30cm kunnen worden, nestelen zich bij voorkeur in de longslagaders en het hart en veroorzaken daar beschadigingen. Klachten als hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en gewichtsverlies kunnen voorkomen, evenals orgaanfalen. Zonder behandeling is een infectie met de hartworm dodelijk.
Problemen door de hartworm kunnen voorkomen worden door te behandelen op het moment dat de larven zich nog niet tot volwassen worm hebben ontwikkeld. Het is erg belangrijk om bij thuiskomst en een maand later te behandelen tegen de hartworm. Indien u langer dan een maand in het buitenland verblijft met uw kat dient uw dier iedere maand te worden behandeld. Wij adviseren u om te behandelen met Milbemax® ontwormtabletten. Een andere mogelijkheid is een ‘spot-on’ product.

Mocht u nog vragen hebben of willen weten welke producten voor uw dier het meest geschikt zijn, kunt u altijd terecht bij onze assistentes. Wilt u deze informatie graag bij de hand hebben, download de Vakantiebrief dan hier.

Fijne vakantie!