PARASIETEN BIJ DE KAT

Parasieten… De meeste mensen krijgen spontaan jeuk als ze er alleen al aan denken. Ook bij onze huisdieren kunnen ze voor problemen zorgen. Lees hier wat de meest voorkomende parasieten zijn en hoe u uw kat ervoor kan behandelen.

VLOOIEN

Vlooien zijn veel voorkomende parasieten bij de kat en kunnen erg vervelende beestjes zijn. Naast dat ze kunnen leiden tot jeuk en in heel erge gevallen zelfs tot bloedarmoede, kunnen ze ook optreden als drager van een aantal ziekteverwekkers. Bij mensen kunnen ze jeuk en huidlaesies veroorzaken.

Een vlo zal niet van het ene dier op het andere dier springen. Katten worden besmet met vlooien doordat hij of zij op een plek komt waar een verpopte larve klaar staat om uit te komen en om een dier te bespringen. Vlooien komen zowel buiten als binnen voor. Een misverstand die vaak voorkomt is dat vlooien alleen in het voorjaar en de zomer voorkomen. Aangezien vlooien dus ook binnen leven, zijn ze er het hele jaar. Vaak als het buiten kouder wordt en binnen de verwarming aangaat, zien we juist veel vlooien bij katten. Als uw dier last heeft van vlooien is het dus belangrijk om naast uw kat ook de omgeving goed te behandelen, omdat hier vaak het grootste probleem zit.

Uw kat behandelen tegen vlooien is een belangrijke preventieve zorg. Ons advies is om uw kat maandelijks te behandelen met een vlo-dodend middel. Deze middelen bestaan in de vorm van een “spot-on” product, een halsband en een tabletvorm.

De omgeving kunt u behandelen door alle kleden en kussens goed te wassen, het huis grondig te stofzuigen en eventueel gebruik te maken van een omgevingsspray.

Als uw kat vlooien heeft, moet u naast het bestrijden van de vlo ook een bestrijding tegen wormen inzetten. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm. Het is daarom verstandig om uw kat tegelijkertijd te behandelen tegen zowel vlooien als wormen.

Als uw kat, ondanks adequate vlooienbestrijding, nog steeds vlooien heeft, neem dan contact met ons op. Meestal is dit het gevolg van een heftige besmetting van de omgeving of van verkeerd gebruik van de anti-vlooien producten.

WORMEN

Wormen kunnen zowel bij mens als kat vervelende infecties veroorzaken. Katten kunnen geïnfecteerd raken met verschillende soorten wormen zoals lintwormen, haakwormen en spoelwormen. Katten (en mensen) met een niet goed werkend immuunsysteem zoals kittens en oudere katten, lopen een groter infectierisico dan gezonde, volwassen dieren. Het is daarom van belang om uw kat hier goed tegen te beschermen.

Er meer zijn meerdere manieren waardoor een besmetting met wormen kan plaatsvinden, namelijk door:

  • contact met ontlasting van een besmet dier
  • via een tussengastheer (vlo, raw vlees of het eten van bijv. een muis)
  • via de moedermelk
  • mensen kunnen ook de wormeitjes ongemerkt onder hun schoenen meenemen het huis in

Als u uw kat meeneemt naar het buitenland dient u hem of haar met andere middelen te beschermen dan u in Nederland doet. In bepaalde gebieden van Europa komen namelijk wormen voor die grote consequenties voor de gezondheid van uw kat kunnen hebben, bijvoorbeeld de hartworm, de vossenlintworm en de longworm. Hier kunnen onze werknemers u advies over geven.

ONTWORMINGSSCHEMA KAT

Ontworm uw kat op de leeftijd van 3, 5, 7, 9 weken, daarna op de leeftijd van 3, 4, 5 en 6 maanden. Na de leeftijd van een half jaar volstaat 4 keer per jaar bij buitenkatten (of katten die rauw vlees te eten krijgen) en 2 keer per jaar bij binnenkatten.

TEKEN

Teken zijn externe parasieten en komen voor op planten en struiken. Op het moment dat een kat voorbij loopt klampt een teek zich aan de kat vast en voedt zich met zijn bloed. Teken kunnen een groot aantal ziekteverwekkers naar zowel dieren als mensen overdragen. Zo kunnen zij bacteriën, virussen en andere parasieten met zich mee brengen. Bekende ziektes hierbij zijn de zieke van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose.

Ons advies is om uw kat preventief te behandelen tegen teken met een tekenafwerend en tekendodend middel. Daarnaast adviseren wij ook om uw kat regelmatig te controleren op teken, zodat deze tijdig verwijderd kunnen worden.

HOE VERWIJDER IK EEN TEEK BIJ MIJN KAT?

Zoals eerder verteld kunnen teken ziektes overbrengen. De teek moet tenminste 16 tot 24 uur vastgezogen zitten aan uw kat voordat er een overdracht van ziektes optreedt. Als u een teek bij uw kat ontdekt is het daarom verstandig deze zo spoedig mogelijk te verwijderen.

  • Verdoof de teek niet met alcohol of andere ontsmettende middelen. Dit kan ervoor zorgen dat de teek zijn maaginhoud leegt in de huid van uw kat. Hierin kunnen ziekteverwekkende parasieten zitten.
  • Maak de teek goed zichtbaar door de haren rondom de teek goed uit elkaar te houden
  • Pak de teek met een pincet zo dicht mogelijk op de huid, probeer hierbij niet in het lichaam van de teek te knijpen.
  • Trek de teek heel voorzichtig uit de huid. Vaak werkt het prettiger om de teek los te krijgen met een draaiende beweging.
  • Controleer na het weghalen van de teek of u de kop en pootjes ook heeft verwijderd

Mocht het u niet lukken om de teek te verwijderen, of wilt u het liever door iemand anders laten doen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!