STERILISATIE POES

Indien u geen nestje van uw kat wilt, adviseren wij haar te laten steriliseren. We spreken in het geval van poezen over sterilisatie, maar eigenlijk klopt deze bewoording niet en voeren we een castratie uit. Bij een sterilisatie worden de eileiders alleen afgebonden. Bij een castratie verwijder je deze. Toch spreken wij hier ook over sterilisatie, om zo geen verwarring te creëren.

Ons advies is om uw poes tussen 4 en 6 maanden leeftijd te steriliseren. Onderzoeken hebben aangetoond dat poezen op deze leeftijd sneller herstellen en minder last hebben van de ingreep. Uw poes in na de sterilisatie direct onvruchtbaar.

VOORDELEN STERILISATIE

Voordelen van de sterilisatie zijn:

  • Het voorkomen van ongewenste dracht
  • De kans op het ontsaan van een baarmoederontsteking is na de sterilisatie niet meer aanwezig
  • De kans op mammatumoren (tumoren van de melkklieren) wordt bij sterilisatie op vroege leeftijd aanzienlijk verkleind. Deze tumoren zijn bij de kat bijna altijd kwaadaardig.

NADELEN STERILISATIE

Een nadeel van de sterilisatie is dat het gewicht van de poes sneller kan toenemen door een verandering in het metabolisme. Dit is te voorkomen door het dieet van de kat aan te passen.

Ook is er altijd een narcose risico, echter is deze verwaarloosbaar klein bij een gezonde kat.

HOE GAAT EEN STERILISATIE IN ZIJN WERK

Voordat we beginnen met een operatie wordt de patiënt helemaal nagekeken. Tijdens de operatie houden wij uw kat nauwlettend in de gaten. Zo maken wij gebruik van beademingsapparatuur, gasnarcose en bewakingsapparatuur waarmee we standaard het hartritme, het zuurstofgehalte van het bloed en het CO2 gehalte meten. Waar nodig ondersteunen wij uw dier met infuustherapie. Zo zorgen we ervoor dat de operatie zo veilig mogelijk verloopt.

Mocht u met uw kat bij ons komen voor een sterilisatie, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo moet uw kat nuchter op de afspraak komen. Dit betekent dat zij 12 uur voorafgaand aan de behandeling geen eten meer mag hebben. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose en als ze gegeten hebben kan er voedsel in de keel blijven steken. Water mag u wel geven.

Na de operatie wordt uw kat op een comfortabele en warme plek gelegd. De recovery ligt aan de operatieruimte zodat wij uw kat continu in de gaten kunnen houden tijdens het wakker worden. De dierenarts belt u ondertussen hoe de behandeling en de narcose verlopen is.

Als uw kat helemaal wakker is, mag zij naar huis en krijgt u een telefoontje van de paraveterinair om af te spreken wanneer u haar mag komen ophalen. U krijgt bij het ophalen een informatiebrief mee over de nazorg thuis.

Voorafgaand aan de operatie bespreken we met u de optimale voorzorg en na de operatie informeren wij u over de optimale nazorg. Beide krijgt u ook in de vorm van een brief mee naar huis. De wondcontrole, die 7-10 dagen na de operatie plaatsvindt, is bij ons kosteloos.

KOSTEN STERILISATIE KAT

Als u meer wilt weten over de kosten van een sterilisatie , kunt u een kijkje nemen bij onze tarieven. U kunt ook telefonisch of per mail een prijsindicatie bij ons opvragen.

MOCHT U NADENKEN OVER HET LATEN STERILISEREN VAN UW kat, LOOP DAN GERUST LANGS VOOR ADVIES OF NEEM CONTACT MET ONS OP. OOK BIJ VRAGEN OVER GEDRAG KUNNEN ONZE PARAVETERINAIREN U VERDER HELPEN.
MEER WETEN OVER DE OPERATIES BIJ DIERENKLINIEK Spaarne?