DE OUDERE KAT

Bij Dierenkliniek Spaarne zien wij katten steeds ouder worden, wat een heel goed teken is! Bij een hogere leeftijd komen alleen helaas ook diverse ouderdomskwalen kijken. De meest voorkomende klachten zijn bij de baasjes van oudere katten vaak welbekend: hoge bloeddruk, artrose, nierproblemen, suikerziekte en noem het maar op.

Maar hoe gedraagt een gezonde, oudere (>10 jaar) kat zich? Is het wel terecht dat er gezegd wordt: ‘Mijn kat is al 16 jaar, daarom speelt hij niet meer’? Wij denken van niet!

senioren-kat

Ouderdom op zichzelf is geen ziekte, maar het is wel zo dat oudere katten meer kans op ziekte hebben. Daarom hebben wij een paar praktische, simpele tips waar u op kunt letten op een rij gezet om onze lieve katten zo gezond mogelijk te houden en zoveel mogelijk te laten genieten van hun oude dag.

DE EERSTE TIP

Preventieve zorg is erg belangrijk. Breng uw kat daarom regelmatig naar de dierenarts. Het is vergelijkbaar met mensen op leeftijd, die zien ook met meer regelmaat de dokter. Katten ouder dan 7 jaar hebben al meer kans op het hebben van een hoge bloeddruk. Katten ouder dan 10 jaar zijn echte senioren. Die zouden wij zeker 1 tot 2 keer per jaar willen zien om ze zo gezond mogelijk te houden. Hoe eerder een probleem namelijk bekend is, hoe beter het te behandelen is en hoe minder ongemak en voor uw kat en voor u als eigenaar oplevert.

TIPS VOOR IN HUIS

Er zijn een aantal punten waar u als eigenaar rekening mee kunt houden om het thuis zo fijn mogelijk voor uw kat te maken. Zo houden katten van warmte, dus zorg voor lekkere warme plekjes. Zorg er ook voor dat de senioren deze plekken makkelijk kunnen bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door loopplankjes te maken voor de hogere plekjes. Ook moeten we het deze katten zo makkelijk mogelijk maken om in hun eerste levensbehoeftes te voorzien. Hiermee bedoelen we: zorg voor meerdere eet- en drinkbakjes, verspreid door het huis. Zorg voor verschillende soorten eetbakjes (schoteltjes, brede bakjes e.d.) die weer makkelijk te bereiken zijn.

Vergeet ook de kattenbak niet. De meeste oudere katten krijgen moeite met de instap in de kattenbak en/of het op de kattenbak hurken. Zorg voor een makkelijke instap in de kattenbak, of een hele lage kattenbak instap. Ook de plek van de kattenbak (makkelijk te bereiken) wordt meer van belang.

Oudere katten houden niet van veranderingen in hun leefomgeving. Probeer dan ook zo min mogelijk in huis te veranderen qua meubels of andere leefomstandigheden. Bij slechtziende katten, probeer een lampje ‘s nachts aan te doen en probeer mondeling contact te leggen voordat je de kat oppakt om te voorkomen dat hij of zij schrikt.

EN TENSLOTTE

Het (goed) verzorgen van de vacht door de kat zelf zal naarmate de kat ouder wordt afnemen. Vooral bij langharige katten kunnen hierdoor wat (welzijns)problemen ontstaan door klitten. Probeer de vacht voorzichtig en regelmatig te kammen zodat er niet teveel klitten in de vacht komen. Klitten doen namelijk pijn. Als de vacht enorm vervilt is geraakt, dan zullen we de vacht moeten scheren of knippen.

Houdt oudere katten kitten-vrij. Kittens zijn vaak veel drukker dan dat oudere katten zijn. Dit betekent niet dat een oudere kat niet moet/mag spelen. Spelen is juist ontzettend belangrijk en goed voor oudere katten. Probeer rustig aan te doen met spelen. Bijvoorbeeld het speelgedrag rustig te stimuleren met een stokje/speeltje, lopend door het huis of met kattensnoepjes.

Wij weten zeker dat jullie zo goed mogelijk voor jullie senioren katten zorgen. Maar misschien maken deze tips het jullie iets makkelijker.

Succes!