Wat is artrose/artritis bij de kat?

Artrose is iets wat helaas regelmatig voor komt bij katten, bijna elke kat krijgt er op een gegeven moment mee te maken. Vaak ontstaat het op oudere leeftijd, maar helaas zijn er ook jonge katten die last hebben van artrose. Uit een onderzoek blijkt zelfs dat 90% bij katten ouder dan 12 jaar er last van heeft. In een meer recentere studie heeft zelfs 92% van de katten tot 20 jaar, veranderingen in gewrichten op röntgenfoto’s die passen bij een gewrichtsaandoening.  Hieronder leggen we uit wat artrose precies is, wat u kunt merken aan uw kat en wat er gedaan kan worden om uw kat hier bij te ondersteunen.

Artritis is echt een ontsteking in het gewricht. Artrose en artritis zijn dus twee verschillende ziektebeelden maar kunnen wel in elkaar overgaan. De twee termen worden veel door elkaar gebruikt en dit kan soms erg verwarrend zijn.

Wat is de oorzaak van artrose/artritis?

Artrose kan ontstaan door allerlei verschillende oorzaken. Wanneer het bij oudere dieren ontstaat, is het eigenlijk het gevolg van jarenlange (normale) belasting van de gewrichten. Artrose bij jongere dieren kan ontstaan voor overbelasting van gewrichten door overgewicht of overmatige activiteit, maar ook door trauma of door een verkeerde aanleg van het gewricht. Ook na een operatie van een gewricht zal artrose ontstaan.

Wat zijn de verschijnselen van artrose/artritis?

Het kan soms best een uitdaging zijn om de symptomen van osteoartritis bij katten te herkennen. De meeste katten gaan niet mank lopen. Katten gaan hun levensstijl en gedrag aanpassen omdat ze pijn ervaren:

 • stijf lopen
 • moeite met gebruik kattenbak. Hierdoor soms plassen/ontlasten naar de bak
 • minder zichzelf wassen. Of juist meer wassen op de plekken waar de kat pijn heeft
 • niet meer springen en/of moeite met opstapjes
 • minder spelen/jagen
 • langere nagels
 • zich terugtrekken

Hoe stellen we de diagnose artrose/artritis?

Uw uitleg over het ontstaan van de kreupelheid en de specifieke klachten samen met een uitgebreid lichamelijk onderzoek geeft al een aanwijzing dat er sprake kan zijn van artrose. Bij lichamelijk onderzoek kunnen we bijvoorbeeld een pijnlijke rug of gewrichten vinden. Ook kunnen gewrichten verbreed of erg stijf zijn. Aan de hand van röntgenfoto’s kunnen we soms  ook veranderingen in de gewrichten van uw kat zien.

De behandeling van artrose/artritis:

 1. Aanpassingen aan de omgeving

 • Gebruik veel opstapjes zodat uw kat niet teveel hoeft te springen om op de bak te komen en bij zijn favoriete slaapplekje
 • Een zacht mandje, met een lekker zacht kleedje erin
 • Waterbakje, voerbakje en kattenbak moeten makkelijk toegankelijk zijn:
  • waterbakje NIET bij het voerbakje zetten, liefst meerdere waterbakjes door het huis. Katten prefereren een ondiep, breed waterbakje zodat de snorharen de rand niet raken
  • kattenbak moet groot genoeg zijn, liefst met een lage instap en zonder deksel en luikje.
 • Actief met uw kat spelen, minstens 3 x per dag voor een paar minuten
 • Veel aaien rond de kop en borstelen, er schijnen dan stofjes vrij te komen waardoor uw kat zich beter gaat voelen en zo beter met de chronische stress om kan gaan
 1. Omega-3 vetzuren, in combinatie met dieet of apart

Van omega 3 vetzuren is bekend dat ze helpen om de functie van het gewricht in stand te houden. Wij adviseren dan ook  J/D (Joint Diet) van Hills (tegenwoordig ook in combinatie met nierdieet), dit is een dieet waar Omega 3 vetzuren in hoge concentraties inzit. Ook bevat dit dieet glucosamine en chondrotoine, dit zijn bouwstoffen van kraakbeen. Van deze stoffen ontbreekt nog overtuigend bewijs maar ze werken mogelijk ook pijnstillend. U moet er wel rekening mee houden dat het 6-8 weken kan duren voordat u enige verbetering gaat zien!

Een los preparaat waar de juiste hoeveelheid omega-3 vetzuren inzitten is bijvoorbeeld Catoils omega-3 joint.

 1. Pijnstilling en onstekingsremmer

Katten met artrose hebben dus wel degelijk pijn! Daarom is het belangrijk een pijnstiller te geven. Onze voorkeur gaat uit naar meloxicam (Metacam®), dit werkt zowel pijnstillend als ontstekingsremmend. Metacam® moet één keer daags ingegeven worden met een klein beetje voedsel of na een maaltijd. Het is een zeer smakelijke vloeistof voor katten en het is een veilig medicijn om op langere termijn te geven.

We zullen er altijd naar streven dat uw kat de laagst mogelijke dosering krijgt, soms is ook alleen om de dag nodig. Mocht Metacam® niet voldoende pijnstillend zijn, dan hebben wij gelukkig de mogelijkheid om nog andere pijnstillers in te zetten voor uw kat.

 1. Glucosamine en chondrotoïne

Glucosamine en chondrotoïne zijn bouwstoffen voor het kraakbeen. Hun effect zou zijn het verminderen van de kraakbeen afbraak in het gewricht als er sprake is van artrose, ook zouden ze een pijnstillend effect hebben. Harde bewijzen ontbreken er wel echter.

Deze producten worden vaak aangeboden als supplementen. Er zijn nog geen exacte doseringen hiervoor bekend, wel adviseren wij producten te gebruiken die uitsluitend voor de veterinaire markt geproduceerd zijn (Flexadin Plus®) en geen supplementen uit gezondheidswinkels/supermarkten.

 1. Andere therapieën

Er worden tegenwoordig vele therapieën aangeboden om uw kat te verlichten van de pijn: bv. fysiotherapie, massage en soms zelf hydrotherapie.

Prognose

Helaas zal artrose altijd blijven bestaan. Samen met u bepalen we graag de beste aanpak voor uw dier, zodat de vorming van artrose zo veel mogelijk wordt vertraagd en uw dier zo prettig en pijnvrij als mogelijk kan leven.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan vooral contact met ons op of maak een afspraak!