Blaasontsteking bij de kat

Blaasontstekingen komen helaas zeer vaak voor bij de kat. Zowel voor de kat als voor het baasje is het een vervelende aandoening. Als een kat in huis gaat plassen, en dus niet op de kattenbak, zijn dit meestal blaasgerelateerde problemen.

Wat zijn mogelijke oorzaken van blaasontsteking bij de kat?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een blaasontsteking, namelijk:

 • Idiopatische blaasontsteking.
  Anders dan bij mensen is een blaasontsteking bij de kat zelden bacterieel van aard. Wat de precieze oorzaak van de ontsteking dan is, is vaak onbekend en kan te maken hebben met meerdere factoren, zoals stress, een afwijking van het slijmlaagje in de blaas, overgewicht en/of te weinig vochtinname.
 • Blaasgruis
  Blaasgruis bestaat uit kristallen van mineraalzouten en zien er uit als microscopisch kleine zandkorreltjes. Dit gruis irriteert de blaaswand. Bij katers kan het gruis zelfs de plasbuis verstoppen waardoor de kat niet meer kan plassen. Dit noem je een “plaskater” en is ten alle tijde een spoedgeval!
 • Blaassteen
  Een blaassteen is een samenklontering van kristallen. Een blaassteen kan opgedeeld worden in een struvietsteen of een oxalaatsteen. Een oxalaatsteen moet altijd operatief verwijderen worden. Een struvietsteen kan in sommige gevallen opgelost worden met een speciaal dieet maar moet vaak ook operatief verwijderd worden.
 • In minder dan 5% van de gevallen is de oorzaak van een blaasontsteking bacterieel. Hoe jonger de kat, des te kleiner is de kans op een bacteriële oorzaak.

Symptomen van een blaasontsteking

 • Vaker en kleinere beetjes plassen
 • Bloed in de urine
 • Naast de kattenbak plassen
 • Onrustig
 • Klaaglijk miauwen bij het plassen
 • Likken rond de plasser
 • Persen zonder dat er urine vrij komt

Diagnose

Bij een van bovenstaande klachten adviseren wij altijd om te beginnen met een urineonderzoek. Hiervoor hebben wij een urinemonster nodig. Vaak lukt het om dit gewoon thuis te verzamelen. Hiervoor zijn eventueel speciale kattenbakkorrels (Katkor) welke de urine niet opzuigen als de kat plast. Dit wordt geleverd met een pipet zodat u de urine zo tussen de korrels door kunt opzuigen. U kunt eventueel ook een plastic zak verknippen en dit als vulling gebruiken. Zorg dat de kattenbak altijd zo schoon mogelijk is. Het is ook belangrijk de urine zo snel mogelijk bij de dierenarts af te leveren na het opvangen (binnen 2 uur).

Als het niet lukt om zelf de urine zelf op te vangen, zijn er ook nog andere opties. Zo kunnen wij via een blaaspunctie de urine direct uit de blaas halen. Dit kan ook nodig zijn als de dierenarts steriele urine wilt voor het onderzoek. Dit is een relatief makkelijke ingreep en katten laten dit goed toe. Uw kat kan ook even bij ons in de opname zodat wij de gaten houden wanneer hij of zij plast.

Het urineonderzoek kunnen wij op de praktijk uitvoeren en vaak hebben we hier dezelfde dag nog de uitslag van. De meeste blaasgerelateerde klachten kunnen hiermee gediagnosticeerd worden. In sommige gevallen wordt er meer onderzoek aangeraden, zoals het maken van een blaasecho.

Hoe behandelen we blaasontsteking

De behandeling van een blaasontsteking hangt af van de oorzaak. Een idiopatische blaasontsteking behandelen we vaak met een pijnstiller. Het is ook fijn als het lukt om de kat extra vocht te geven (bijvoorbeeld d.m.v. natvoer of waterbakjes door het huis te verspreiden). Bij de meeste katten zijn de klachten na 5 tot 10 dagen weg. Als stress een oorzaak kan zijn, is het belangrijk dit aan te pakken.

Indien uw kat blaasgruis heeft dan moet hij of zij op een speciaal dieet. Dit dieet zorgt ervoor dat de zuurtegraad in de urine veranderd waardoor het gruis wordt opgelost.

Is er wel sprake van een bacteriële infectie, dan krijgt uw kat een antibioticakuur. Om te weten welke antibioticum het meeste geschikt is voor de behandeling, zetten wij eerst altijd een bacteriële kweek in van de urine. Op de laatste dag van de antibioticakuur willen wij nogmaals de urine controleren, om te kijken of de blaasontsteking over is of dat de kuur eventueel verlengd moet worden.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op of maak een afspraak!