Giardia bij de kat

Giardia is, over het algemeen, een hele onschuldige eencellige parasiet die vaak voorkomt in de darmen van honden en katten. De parasiet woont hier als het ware zonder dat de hond hier last van heeft. Wanneer het immuunsysteem van de hond echter niet optimaal functioneert, dan kan de parasiet problemen geven. Dit is met name het geval bij puppy’s of bij honden die onderliggende ziektes hebben. In zo’n geval kan de parasiet zich te vaak vermenigvuldigen en op die manier het maagdarmkanaal aantasten.

Hoe raakt een kat besmet met Giardia?

Katten kunnen geïnfecteerd raken met deze parasiet vanuit de omgeving, omdat het wordt uitgescheiden via de ontlasting, ook door katten zonder klachten. Ook wanneer katten binnen leven is er een kans dat ze besmet raken met giardia. De parasiet kan namelijk via bijvoorbeeld de schoenen mee naar binnen worden genomen.

Hoe kunt u Giardia herkennen?

Kittens kunnen behoorlijk ziek worden van Giardia. Vaak begint het met klachten van diarree, waarbij de ontlasting vaak erg dun is en waarbij soms slijm en zelfs bloed te zien is. Ook ruikt de ontlasting heel erg sterk. Kittens voelen zich hier vaak niet lekker door, braken soms en hebben minder eetlust. Wanneer de diarree te heftig is of te lang aanhoudt, kunnen ze ook tekenen van uitdroging vertonen. Bij volwassen katten met een Giardia infectie zijn de symptomen vaak wat milder. Met name een wisselende consistentie van ontlasting valt hierbij op. In sommige gevallen zie je ook bloed bij de ontlasting en is de ontlasting wat slijmerig.

Testen op Giardia

Wanneer u of de dierenarts vermoedt dat uw kat een Giardia infectie heeft, kunnen we dit gelukkig vrij eenvoudig onderzoeken. Het enige wat u hiervoor moet doen is wat ontlasting inleveren. Het liefst is dit verse ontlasting, maar wanneer de ontlasting in de koelkast bewaard wordt kunnen we het ook op een later moment testen. Wij onderzoeken de ontlasting vervolgens en laten u diezelfde dag nog weten of uw kat besmet is met Giardia of niet.

Behandeling Giardia

Wanneer er Giardia is vastgesteld bij uw kat, is het zaak om uw hond hiertegen te behandelen. De behandeling van Giardia bestaat uit meerdere onderdelen:

  • Behandeling van het dier en huisgenoten
    Niet alleen de kat met de klachten, maar ook de eventuele andere honden/katten in huis moeten worden behandeld. We maken hiervoor gebruik van een 3 daagse kuur Panacur (fenbendazol). Om te voorkomen dat uw kat de Giardia nog in de vacht bij zicht draagt en zichzelf hiermee opnieuw besmet, is het verstandig om uw dier op de laatste dag van de Panacur grondig te wassen. Dit moet 2 dagen daarna nogmaals worden herhaald. Wanneer de parasiet erg hardnekkig is kan nodig zijn om deze kuur te herhalen of om een ander medicijn in te zetten.
  • Behandeling van de omgeving
    Zoals eerder genoemd, kan Giardia in de omgeving blijven hangen. Daarom is het van belang om de omgeving van het dier zo schoon mogelijk te houden. Met name voer- en drinkbakken moeten goed worden schoongemaakt, waarbij kokend water gebruikt dient te worden. Ook de ligplekken van de kat behoren goed te worden schoongemaakt. Hierbij moeten de kleedjes meerdere keren op een hoge temperatuur worden gewassen. Oppervlaktes in huis kunnen schoongemaakt worden met Chloor of Quaternaire ammoniumzouten, waarbij deze producten 5 minuten de tijd krijgen om in te werken.
  • Optimaliseren van de darmgezondheid
    Na een Giardia infectie zijn de darmen van uw kat beschadigd en niet in de best mogelijke conditie. Het is daarom aan te raden om de darmgezondheid te ondersteunen door het geven van pre- en probiotica. Licht verteerbaar voer (I/D van Hill’s) kan ook helpen om de ontlasting te verbeteren.

Zoönose

Giardia is een parasiet welke soms ook bij mensen diarree klachten kan veroorzaken. Zorg er daarom voor dat u ook aandacht besteed aan uw eigen hygiëne tijdens het omgaan met uw hond. Bij klachten dient u de huisarts op de hoogte te stellen van de Giardia infectie van uw dier.

Als u nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt deze informatie eventueel ook downloaden: Informatie behandeling Giardia