Vuurwerkangst bij de kat

De feestdagen zijn voor ons iets om naar uit te kijken, voor veel katten helaas wat minder. Vuurwerk zorgt namelijk bij veel katten voor veel stress. Op deze pagina leest u hoe u uw kat hierbij kunt helpen.

vuurwerkangst-kat


Laat ze wennen aan het geluid

De beste manier om vuurwerkangst tegen te gaan, is door uw kat te laten wennen aan het geluid van vuurwerk of andere harde geluiden. Als katten heel angstig zijn geworden van vuurwerk, kan het voorkomen dat de angst voor andere geluiden ook steeds erger wordt naarmate de kat ouder wordt. Daarom is het advies om zo vroeg mogelijk te beginnen met deze gewenning. Online kunt u heel veel geluiden terugvinden. Een handige website waar u zowel tips voor de training als het geluid kunt afspelen is myhappypet.nl. Houd er rekening mee dat deze methode wel tijd nodig heeft.

Belangrijk bij deze methode is dat u heel rustig aan begint. Terwijl u het geluid afspeelt kunt u ondertussen met uw kat knuffelen of spelen, zodat er een positieve associatie bij is. Zet het geluid steeds iets harder, zonder dat de kat ervan schrikt. Schrikt de kat, dan moet u en stapje terug doen. Geef uw kat na afloop wat lekkers. Herhaal deze training dagelijks.

Hulpmiddelen

Naast het laten wennen van geluid zijn er ook een aantal hulpmiddelen die u kunt inzetten om de angst voor vuurwerk bij uw kat te verminderen.

Natuurlijk product Zylkene

Een middel wat u veilig kunt gebruiken is Zylkene. Zylkene is een voedingssupplement dat alfa-casozepine bevat. Dit middel werkt kalmerend zonder dat het slaapverwekkend is. Het kan gegeven worden als er stress verwacht wordt, dan het liefst 1-2 dagen van tevoren (bij een verhuizing, een lange reis of verblijf in een pension). Als uw dier langdurig stress ervaart kan men na ca. 1-2 weken effect verwachten (bijvoorbeeld bij vuurwerkangst). Bij dieren die al in de stress raken bij het horen van de eerste knal is het te adviseren om 1 maand tot 2 weken voor oudjaarsdag Zylkene te gaan geven, zodat, als het eerste vuurwerk afgestoken wordt (soms al paar weken van tevoren), de medicatie al werkt.

Feromonen

Feromonen zijn geurstoffen die een kalmerende werking op uw kat hebben. Deze feromonen zijn te verkrijgen in bijvoorbeeld een verdamper die u in het stopcontact steekt en als spray, van onder andere het merk Feliway. Dit middel kan wat langer nodig hebben om effect te hebben. Ons advies is daarom om ongeveer twee weken voor de feestdagen hier mee te beginnen.

Medicatie

Is uw dier echt heel angstig, dan is er altijd nog medicatie die kan ingezet worden. Een van de medicijnen wat kan worden ingezet bij acute angst en stress is Gabapentine. Dit is een humaan medicijn wat wordt ingezet als pijnstiller en middel tegen epilepsie. Voor katten blijkt dit middel erg effectief als eenmalige angstremmer. Daarnaast is het middel zeer veilig voor katten.

Een ander middel is Alprazolam. Alprazolam valt onder de valium, maar werkt vooral angstverminderd en niet sufmakend. Dit is een veilig middel welke bij erge angst op de dag zelf gegeven kan worden. Let wel; dit middel mogen wij niet meegeven zonder uw dier eerst op consult te hebben gehad.

En tot slot; Tips voor de dag zelf

  • Zorg dat uw kat op tijd binnen in huis is. Het liefst al de dag voor Oud & Nieuw. Dit om te voorkomen dat de kat buiten in paniek raakt en probeert te vluchten.
  • Zorg dat eventuele kattenluikjes, ramen en deuren gesloten zijn zodat de kat niet alsnog naar buiten kan vluchten.
  • Laat uw kat zelf een veilig en prettig plekje uitzoeken in huis.
  • Doe de gordijnen dicht, zet de tv of radio aan en laat lampen branden. Op deze manier vallen de prikkels en geluiden van buiten minder op.
  • Zorg dat uw kat gechipt en geregistreerd is. Mocht u kat toch weten te vluchten en weglopen kan hij of zij sneller met u herenigd worden.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem vooral contact met ons op!