Wanneer castreren

Bij dierenkliniekSpaarne adviseren wij in sommige gevallen om uw cavia te castreren. U kunt hiermee onderlinge agressie en ongewenste nakomelingen voorkomen. U kunt uw cavia laten castreren vanaf een leeftijd van 4 maanden.

Bij de castratie van een mannelijke cavia, ook wel beer genoemd, worden de testikels operatief verwijderd. Hierdoor neemt de geslachtsdrift af en is uw cavia niet langer vruchtbaar. Na de castratie is de cavia over het algemeen nog zo’n 5 tot 6 weken vruchtbaar, dus het is belangrijk hem nog even apart te houden van de vrouwelijke cavia’s (ook wel zeugen genoemd).

De operatie

Voor de operatie hoeft uw cavia niet nuchter te zijn. Het is zelfs erg belangrijk dat ze gewoon blijven eten. De darmen van een cavia mogen namelijk niet stil komen te liggen. Ze zijn anders weer heel moeilijk op gang te brengen. Ook na de operatie is het van belang om de cavia zo snel mogelijk weer aan het eten te krijgen.

Voor de operatie wordt uw cavia onder algehele narcose gebracht en krijgt hij een injectie met pijnstilling. Om ervoor te zorgen dat zijn lichaamstemperatuur juist blijft wordt hij op een warmtemat gelegd. Zodra de operatie is afgerond krijgt de cavia gelijk een injectie om weer wakker te worden, zodat de narcose zo kort mogelijk duurt. Gedurende de narcose wordt uw cavia constant gemonitord.

Nazorg

Zodra uw cavia wakker is bellen we u om te bespreken hoe de operatie is gegaan en om in te plannen wanneer u hem kan komen ophalen. Het is belangrijk dat uw cavia goed warm blijft. Houd hem dus even binnen en zorg dat hij een warm plekje heeft om te liggen. Er mag geen stro, zaagsel of hooi in zijn hokje liggen, dit kan namelijk de wond irriteren. Zorg dus voor een gladde, schone en zachte ondergrond. Een handdoek is bijvoorbeeld een goede oplossing. Houd goed in de gaten dat uw cavia blijft eten en drinken. Wij bellen u de dag na de operatie op om te vragen hoe het gaat. Heeft u voor die tijd zelf vragen of twijfels, neem dan altijd contact met ons op!