Waarom castreren?

Bij het mannelijk konijn, oftewel de ram, kan het hormoon testosteron voor ongewenst gedrag zorgen, zoals het sproeien van urine en het tonen van agressief en dominant gedrag. Castratie kan helpen om het gedrag te doen afnemen en het sproeien te laten stoppen. Daarnaast wordt voorkomen dat de ram een vrouwelijk konijn kan bevruchten.

Het castreren van een mannelijk konijn kan rond een leeftijd van 4 á 5 maanden. Op deze leeftijd zijn de testikels goed ingedaald en is het konijn zo goed als uitgegroeid. Houdt u er wel rekening mee dat konijnen tot ongeveer 4 weken na de castratie nog vruchtbaar kunnen zijn!

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij de meeste dieren is het zo dat zij nuchter moeten zijn voor een operatie. Bij een konijn is dit niet het geval! Konijnen kunnen ten eerste niet braken en ten tweede moet hun maagdarmstelsel goed op gang blijven. Dit is erg belangrijk voor konijnen. Gewoon lekker laten eten dus.

Voordat wij uw konijn onder narcose brengen krijgt hij eerst een lichamelijk onderzoek door een dierenarts. Als alles goed blijkt te zijn wordt hij onder narcose gebracht. Om uw konijn goed warm te houden wordt deze op een warmtemat gelegd. Vervolgens wordt hij geschoren en steriel gewassen. Terwijl dit gebeurd krijgt uw konijn een injectie pijnstiller, een injectie antibioticum en een injectie om te voorkomen dat de darmen stil gaan liggen. Uw konijn krijgt een tube ingebracht in de luchtweg zodat we hem kunnen aansluiten op verse zuurstof en gasnarcose. Ook kunnen we zo via onze monitor de ademhaling goed in de gaten houden.

Nadat de operatie is uitgevoerd krijgt uw konijn een injectie om weer snel wakker te worden en wordt hij in een comfortabel, warm hokje gelegd. Wij bellen u om te vertellen hoe de operatie is gegaan. Zodra zijn temperatuur goed is en hij weer eet, mag hij door u worden opgehaald.

Nazorg

Zorg ervoor dat uw konijn nog verder kan bijkomen op een warme plek. Er mag geen ondergrond van stro zijn, wel kunt u bijvoorbeeld een handdoek op de bodem van het hok leggen. Het is zeer belangrijk dat uw konijn blijft eten, let hier dan ook goed op. Wij bellen u de dag erna nog even op hoe het gaat met de operatiepatiënt.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op!