Waarom steriliseren?

Wij adviseren om een vrouwelijk konijn, oftewel voedster, te laten steriliseren. Naast het voorkomen van zwangerschap heeft dit meerdere voordelen voor de gezondheid van uw konijn. De redenen voor sterilisatie zijn:

  • Preventie van baarmoederkanker
  • Preventie van andere aandoeningen van de eierstokken en baarmoeder
  • Preventie van melkkliertumoren
  • Voorkomen van (ongewenste) dracht en schijndracht
  • Voorkomen van agressief en dominant gedrag

Wij raden aan uw konijn vanaf een leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren. Bij de sterilisatie verwijderen we de eierstokken en de hele baarmoeder.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij de meeste dieren is het zo dat zij nuchter moeten zijn voor een operatie. Bij een konijn is dit niet het geval! Konijnen kunnen ten eerste niet braken en ten tweede moet hun maagdarmstelsel goed op gang blijven. Dit is erg belangrijk voor konijnen. Gewoon lekker laten eten dus.

Voordat wij uw konijn onder narcose brengen krijgt zij eerst een lichamelijk onderzoek door een dierenarts. Als alles goed blijkt te zijn wordt zij onder narcose gebracht. Om uw konijn goed warm te houden wordt deze op een warmtemat gelegd. Vervolgens wordt zij geschoren en steriel gewassen. Terwijl dit gebeurd krijgt uw konijn een injectie pijnstiller, een injectie antibioticum en een injectie om te voorkomen dat de darmen stil gaan liggen. Uw konijn krijgt een tube ingebracht in de luchtweg zodat we haar kunnen aansluiten op verse zuurstof en gasnarcose. Ook kunnen we zo via onze monitor de ademhaling goed in de gaten houden.

Nadat de operatie is uitgevoerd krijgt uw konijn een injectie om weer snel wakker te worden en wordt zij in een comfortabel, warm hokje gelegd. Wij bellen u om te vertellen hoe de operatie is gegaan. Zodra haar temperatuur goed is en zij weer eet, mag zij door u worden opgehaald.

Nazorg

Zorg ervoor dat uw konijn nog verder kan bijkomen op een warme plek. Er mag geen ondergrond van stro zijn, wel kunt u bijvoorbeeld een handdoek op de bodem van het hok leggen. Het is zeer belangrijk dat uw konijn blijft eten, let hier dan ook goed op. Wij bellen u de dag erna nog even op hoe het gaat met de operatiepatiënt.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op!