De geschiedenis van Dierenkliniek Spaarne

Dierenkliniek Spaarne is het zusje van Dierenkliniek Vondelpark in Amsterdam en heeft op 18 november 2019 haar deuren geopend in Heemstede. Dierenkliniek Spaarne zet heel wat geschiedenis voort, aangezien haar zusje, Dierenkliniek Vondelpark, al sinds 1928 bestaat!

Dierenkliniek Vondelpark heeft een rijk verleden en behoort tot de oudste dierenartsenpraktijken van Amsterdam!

In 1928 opende Dr. Johannes (Jan) Gajentaan de deuren van Dierenkliniek Vondelpark. In die tijd waren dierenartsen nog vooral voor de landbouwdieren, dus het feit dat er nu een dierenarts was voor de honden en katten van Amsterdam was in die tijd revolutionair. Dr. Gajentaan was een drukke man. Zo was hij vanaf 1950 de Amsterdamse Sinterklaas en de eerste “nationale” televisie-Sinterklaas. Ook was hij schrijver van, vooral medische, dierenboeken. In 1935 publiceerde hij het humoristische boek “Volgende patiënt! Op het spreekuur bij den dierenarts”. De bekende Nederlandse illustrator Jo Spier tekende het hondje op de voorkant van dit boek. Ditzelfde hondje is tot vandaag onderdeel van het logo van zowel Dierenkliniek Vondelpark als Dierenkliniek Spaarne.

De zoon van Dr. Gajentaan heeft het stokje overgenomen en de praktijk succesvol voortgezet. Toen hij professor werd in Utrecht aan de faculteit Diergeneeskunde heeft hij de praktijk verkocht.

Na de familie Gajentaan zijn Roderick Jansen en daarna Menco Heun eigenaar geweest van de praktijk. Menco Heun, de voorganger van de huidige eigenaar Elsje Peletier, was een dierenarts die er bijna 30 jaar lang 100% voor de dieren was. Een levensgenieter die van zijn hobby zijn beroep had gemaakt en die sollicitatiegesprekken hield voor de open haard op de praktijk met een glaasje wijn.

Wij zijn en trots op dat wij zo’n mooie en rijke geschiedenis mogen voortzetten!

boek-volgende-patient