Voorkom onnodig leed – vaccineer je huisdier

In Nederland steken goed te voorkomen dierziektes regelmatig de kop op. Dat komt onder andere doordat (uit het buitenland gehaalde) pups dikwijls drager van besmettelijke dierziekten zijn. Veel van deze ziektes zijn met vaccineren te voorkomen, maar helaas is de vaccinatiegraad van huisdieren in Nederland te laag om groepsimmuniteit op te bouwen. Wij roepen diereneigenaren op om hun honden, katten en konijnen te laten vaccineren om zo onnodig leed te voorkomen.

vaccineer-je-huisdier

Van besmettelijke dierziekten zoals Parvo en Kattenziekte kunnen dieren ernstig ziek worden, en soms zelfs overlijden. Ziekteverwekkers kunnen zich verspreiden via de lucht, vochtdruppels, uitwerpselen, (in)direct contact en stekende insecten. Hoewel er effectieve vaccins tegen deze ziektes beschikbaar zijn, is de vaccinatiegraad in Nederland veel te laag. Slechts 55% van de honden, 25% van de katten en 16% van alle konijnen wordt gevaccineerd. Als er te weinig dieren beschermd zijn door vaccinatie kunnen virussen en bacteriën zich snel verspreiden. De vaccinatiegraad moet gemiddeld genomen 70% zijn om groepsimmuniteit te bereiken.

Titerbepaling

Wie zijn dier op maat wil laten inenten, of twijfels heeft over de bescherming van een pup uit het buitenland, kan ook kiezen voor een titerbepaling. In dat geval wordt een bloedtest gedaan, waarbij de hoeveelheid antistoffen in het bloed wordt vastgesteld. Alleen bij te weinig antistoffen is er een inenting nodig. Diereneigenaren kunnen bij hun dierenarts informatie inwinnen of titeren past bij hun specifieke situatie.

Symptomen en gevolgen van vermijdbare ziektes

Hond

  • Parvo: koorts, waterdunne en/of bloederige diarree, braken, uitdroging en overlijden.
  • Hondenziekte: hoesten, neusuitvloeiing, maagdarmklachten, zenuwverschijnselen en overlijden.
  • Hepatitis of HCC (leverziekte): koorts, vergrote lymfeklieren bij de kaak, maagdarmklachten, bloedingen en overlijden.
  • Ziekte van Weil (leptospirose): geen eetlust, braken, diarree, geelzucht, nierfalen en overlijden.

Kat

  • Kattenziekte (feline parvovirus): koorts, bloederige diarree, braken, zenuwverschijnselen en overlijden, soms zonder verschijnselen. Kattenziekte leidt tot hoge sterfte bij kittens.
  • Niesziekte: niezen, pijnlijke zweren in de bek, longontsteking, geen eetlust, hoornvliesontsteking (chronische), snotneus en (zelden) overlijden.

Konijn

  • Myxomatose: bulten in de huid en slijmvliezen, longontsteking, ogen die dichtzitten, blindheid, geen eetlust en overlijden.
  • RHD1 en RHD2: koorts, geen eetlust, inwendige bloedingen en acute dood.

vaccinatie-hond

Zoönose

De ziekte Weil en rabiës zijn een zoönose en overdraagbaar van dier op mens. Rabiës komt nu niet voor bij gezelschapsdieren in Nederland en daarom is vaccinatie daarvoor niet nodig. Wel is het goed om alert te zijn of een hond die uit het buitenland komt hiertegen gevaccineerd is.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van een vaccinatie zijn vaak mild, omdat de ziekteverwekkers in het vaccin sterk zijn afgezwakt of zijn gedood, of soms in kleine gedeelten in het vaccin aanwezig zijn. Gevaccineerde dieren kunnen nog wel een infectie oplopen, maar de ziekteverschijnselen zijn over het algemeen minder ernstig of zelfs volledig afwezig.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over het vaccineren van uw huisdier, neem dan contact met ons op. U kunt ook voor meer informatie kijken op onze volgende pagina’s: